Wall St vzrostl díky plánu daňových úlev, Qualcommu

25.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Akcie na Wall Street ve čtvrtek vzrostly poté, co se američtí politici dohodli na plánu daňových úlev, jež mají povzbudit ekonomiku Spojených...

...států. Zdravý výhled výrobce čipů do mobilních telefonů Qualcomm mezitím přispěl k zotavení technologického trhu Nasdaq.

Obavy z recese americké ekonomiky polevily poté, co se Kongres a Bílý dům rámcově dohodly na balíčku pobídek pro ekonomiku, který poskytne daňové úlevy 117 milionům amerických rodin.

K rychlé dohodě došlo necelý týden poté, co prezident Bush oznámil, že se na návrhu pracuje, a zpráva tak pomohla rozšířit středeční zisky akciového trhu. Burza na Wall Street posílila dva dny po sobě, letos teprve podruhé.

Qualcomm <QCOM.O> vykázal růst čtvrtletního zisku a potěšil investory, když naznačil, že trh s mobilními telefony je i přes zpomalování ekonomiky stále živý. Akcie společnosti vyskočily o 10,3 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,88 procenta na 12.378,61 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 1,01 procenta na 1352,07 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> vyskočil o 1,92 procenta na 2360,92 bodu.

Akcie společnosti Microsoft <MSFT.O> po závěru seance vzrostly o více než 4 procenta poté, co hravě překonala odhady Wall Street skokem čtvrtletního zisku o 79 procent.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK