Microsoft zvedl zisk o 79 pct; výhled povzbudivý

25.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Microsoft <MSFT.O> ve čtvrtek večer vyslal signál důvěry vystrašeným akciovým trhům, když zvedl výhled celoročního zisku nad odhady Wall...

...Street a za minulé čtvrtletí vykázal růst zisku o 79 procent.

Čistý zisk za druhý fiskální kvartál vzrostl na 4,7 miliardy dolarů čili 50 centů na akcii ze 2,6 miliardy neboli 26 centů na akcii před rokem. Tržby vzrostly o 30 procent na 16,37 miliardy.

Analytici oslovení firmou Reuters Estimates v průměru předpověděli zisk 46 centů na akcii z tržeb 15,94 miliardy.

Míru růstu tržeb a zisku umocnily slabší výsledky před rokem, kdy firma musela odložit zaúčtování více než 1 miliardy čistého zisku kvůli zpoždění operačního systému Windows Vista a kancelářského balíku Office 2007, které dorazily na pulty obchodů až začátkem loňského roku.

Microsoft také zvedl výhled tržeb pro fiskální rok ke konci letošního června. Nyní očekává zisk na akcii 1,85 až 1,88 dolaru proti předchozímu odhadu 1,78 až 1,81 dolaru. Wall Street v průměru počítal s výsledkem 1,81 dolaru na akcii.

Celoroční výhled tržeb firma zvedla na 59,9 až 60,5 miliardy dolaru proti předchozímu cíli v rozmezí 58,8 až 59,7 miliardy.

"Microsoft si často nasazuje laťku nízko," řekl analytik Kim Caughey ze společnosti Fort Pitt Capital Group. "Tato čísla mi říkají, že Microsoft vidí silný potenciál do budoucna."

Analytici si výsledky a vyšší výhled vyložili jako dobré znamení pro technologické firmy v době zpomalování americké ekonomiky a akcie Microsoftu po závěru trhu vyskočily o 4,5 procenta. Včetně předchozího posílení během řádné seance o 4 procenta to představuje nárůst tržní hodnoty Microsoftu za jediný den zhruba o 26 miliard dolarů.

[SEATTLE/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK