Paříž se po podvodu v Société Générale snaží uklidnit situaci

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Dillí 25. ledna (ČTK) - Francouzská vláda a centrální banka dnes vystupňovaly úsilí o uklidnění obav a obnovení důvěry v domácí bankovní systém podkopané ve čtvrtek zprávou o obřím podvodu v bankovní skupině Société Générale. Prezident Nicolas Sarkozy ve svém prvním vyjádření k aféře uvedl, že případ nijak nezpochybňuje spolehlivost francouzského finančního systému.

Société Générale, která vlastní českou Komerční banku, ve čtvrtek oznámila, že podvodné obchody jejího zaměstnance Jérôma Kerviela ji připravily o 4,9 miliardy eur (asi 127 miliard korun). Rekordní případ takového podvodu otřásl důvěryhodností banky u analytiků a ratingových agentur a vyvolal otázky po úrovni kontrolních systémů ve francouzském bankovnictví.

Ztráty Société Générale "nijak nezasahují solidnost a spolehlivost francouzského systému", řekl Sarkozy, který je zrovna na návštěvě Indie. Dodal, že tento "rozsáhlý interní podvod" nijak nesouvisí s poruchami v mezinárodním finančním systému, jejichž zdrojem je hypoteční krize v USA.

Guvernér centrální banky Christian Noyer v rozhlase uvedl, že účty Société Générale jsou nyní po odpisu ztrát vyčištěné. Noyer popřel spekulace, podle nichž banka na Kervielovy podvody svedla část ztrát spojených s globální úvěrovou krizí.

Zdůraznil, že centrální banka přesně zná rozsah odpisů úvěrových a investičních ztrát, které banky v poslední době zveřejnily nebo je oznámí v příštích dnech. Société Générale vedle podvodu oznámila i zhruba dvě miliardy eur odpisů kvůli investicím spojeným s americkým hypotečním trhem.

Akcie banky dnes oživily a po čtvrtečním čtyřprocentním poklesu stouply o dvě procenta. Kvůli spekulacím o vysokých odpisech ale jejich kurz od počátku roku ztratil asi 20 procent a proti loňskému dubnu je tržní hodnota banky méně než poloviční. Na čtvrtečním vývoji evropského akciového trhu se ale podvody v SG nijak výrazně neprojevily a akciové indexy v západní Evropě prudce rostly.

Lidé ze Société Générale dnes prozradili, že Kerviel měl otevřeny podvodné obchody v mnohem větším rozsahu, než kolik dosáhla ztráta. Nejmenovaný činitel banky podle agentury AP uvedl, že hodnota těchto pozic dosáhla "několik desítek miliard eur". Mohly tak přesahovat tržní hodnotu celé banky, která nyní představuje asi 35 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK