Wall Street vzroste dík Microsoftu, balíčku pobídek

25.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pátek rostly díky silným výsledkům společnosti Microsoft <MSFT.O> a rychlé politické dohodě o balíčku...

...ekonomických pobídek ve Spojených státech, která zlepšila důvěru investorů.

Akcie dluhopisové pojišťovny Ambac Financial Group <ABK.N> navíc rostly po zprávě médií, že investor Wilbur Ross vážně jedná o jejím převzetí. Globální trhy celý týden tíží obavy, že by pojišťovny mohly přijít o svá vysoká úvěrová hodnocení, což by investorům způsobilo masivní ztráty z dluhopisů.

Po čtvrtečním globálním růstu akcií, největším za dvaapůl roku, si trh na Wall Street v pátek možná zapíše první třídenní ziskovou šňůru od Vánoc a první týdenní zisk za pět týdnů.

Microsoft ve čtvrtek večer vyslal vyděšeným akciovým trhům signál důvěry, když zvedl výhled celoročního zisku nad odhady Wall Street a za minulé čtvrtletí vykázal růst zisku o 79 procent. Analytici si zprávu předního výrobce softwaru vyložili jako dobré znamení pro technologické firmy v době zpomalování americké ekonomiky [ID:nSCH529317].

Kongres a Bílý dům se dohodly na obrysech balíčku pobídek pro ekonomiku, který má poskytnout daňové úlevy 117 milionům amerických rodin. K rychlé dohodě politiků došlo necelý týden poté, co prezident Bush oznámil, že se na návrhu pracuje, a investoři si tak po bouřlivém týdnu alespoň částečně oddechli.

Strach z možné recese americké ekonomiky tento týden vedl k prudkým propadům hodnoty akcií na celém světě a přiměl americkou centrální banku k mimořádnému snížení úrokových sazeb o 75 bazických bodů, prvnímu takovému kroku po 23 letech.

"Zdá se, že nálada na trhu se mění. Snížení sazeb Fedu spolu s balíčkem pobídek a také dohady, že Wilbur Ross možná koupí Ambac, to vše přispívá k dojmu, že nejhorší možná máme za sebou," řekl Paul Mendelsohn, hlavní investiční stratég ze společnosti Windham Financial Services.

"A skvělé výsledky od Microsoftu - ty jsou velmi pozitivní pro technologickou část trhu."

Futures na index S&P 500 <SPc1> ve 14:35 SEČ rostly o 9,9 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> stoupaly o 24 bodů.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK