EK navrhuje zpřísnit pravidla pro vkládání hraček do cukrovinek

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská navrhuje zpřísnit pravidla pro vkládání hraček do některých potravin, zejména cukrovinek. Chce tak hlavně omezit nebezpečí, že by dítě mohlo hračku spolknout. Přidávat hračky do potravin by podle komise možné bylo, musí být ovšem důkladně zabaleny tak, aby je nebylo možné sníst zároveň s potravinou. Týkat se to tak zřejmě nebude populárních čokoládových kindervajíček, velkých velikonočních vejcí plněných dobrotami i hračkami ale nejspíše ano.

Návrh je součástí úpravy směrnice EK týkající se bezpečnosti hraček dovážených a prodávaných v unii. Její součástí je i zákaz používání látek způsobujících rakovinu či majících vliv na reprodukci člověka při výrobě hraček či nastavení přísnějších pravidel pro používání malých částí u hraček, které by mohlo dítě spolknout. Omezuje i používání nebezpečných látek při výrobě, jako jsou olovo nebo rtuť na úroveň, která podle komise již není nebezpečná. Návrh komise nyní dostanou na stůl europoslanci a členské státy.

"Stávající pravidla pro bezpečnost hraček neodpovídají současným (výrobním) technologiím a ani situaci na trhu," řekl dnes novinářům místopředseda komise a komisař pro průmysl Günther Verheugen. Podle něj upravená směrnice stojí na třech základních pilířích - na přísnějším dohledu na koncepci a výrobu hraček, na přísnějších kontrolách pro výrobce a dovozce hraček a také silnějších kontrolách dováženého zboží přímo na hranicích.

Podotkl, že připravovaný návrh není unáhlenou reakcí komise na fakt, že v loňském roce výrobci, zejména Mattel, museli stáhnout z trhu přes 20 milionů zdravotně závadných či nebezpečných hraček. Tyto hračky, vyrobené především v Číně, obsahovaly jedovaté látky v barvách nebo drobné nebezpečné součásti.

Tento týden pak ke stažení 125.000 hraček z trhu přistoupila další americká společnost Battat. Jí prodávané hračky vyrobené v Číně obsahovaly drobné magnetky a další části, u nich hrozilo, že by se mohly oddělit a děti by je mohly spolknout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK