Verze Société Générale ohledně ztráty nebudí ve Francii důvěru

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. ledna (zpravodaj ČTK) - Tvrzení bankovní skupiny Société Générale, že ztrátu 4,9 miliardy eur jí způsobilo podvodné jednání jednoho jejího zaměstnance, nebudí ve Francii velkou důvěru. K pochybovačným hlasům odborníků a tisku se dnes připojil i předseda vlády François Fillon, který si od ministryně financí a hospodářství Christine Lagardeové vyžádal do týdne zprávu, co se v bance stalo.

Fillon řekl, že je těžké pochopit, jak mohl jeden jediný člověk za poměrně krátkou dobu způsobit solidnímu finančnímu ústavu takovou ztrátu. Podle něj je nutné vysvětlit, jak se to stalo, aby bylo možno přijmout opatření umožňující vyhnout se tomu v budoucnosti.

I poradce prezidenta Nicolase Sarkozyho Raymond Soubie dnes v televizi LCI řekl, že celá záležitost je "udivující". Ohledně verze banky ale dodal, že "když to říká, proč tomu nevěřit".

Většina dnešních francouzských celostátních deníků poukazovala hlavně na zjevnou nedostatečnost kontrolních mechanismů v bance a uváděla, že by to mohlo poškodit věrohodnost celého bankovního systému. Libération ale vyslovil politování nad tím, že "byl označen viník, ale ne ti, kdo jsou odpovědni".

Regionální Nice-Matin šel dál a vznesl otázku, zda se banka nesnaží tímto způsobem zakrýt ztrátové operace na znejistělých finančních trzích. Podobně L'Alsace: "Nenašla si banka pohodlného obětního beránka, aby zamaskovala část svých ztrát z rizikových amerických úvěrů?"

Ekonomové citovaní ve sdělovacích prostředcích jsou také skeptičtí. "Zdá se mi, že ten člověk je v nynější době finanční krize dokonalý obětní beránek. Těžko věřit, že mohl zhruba rok obcházet všechny kontrolní mechanismy, i kdyby to byl počítačový virtuóz," řekl v listu Le Parisien prezident společnost Montségur Finance Alain Crouzat. Podobně se vyslovil Elie Cohen z Národního střediska vědeckého výzkumu (CNRS), podle něhož je verze banky trochu přitažená za vlasy. Marc Touati z Global Equities řekl agentuře AFP, že "buď to, co říká banka, je pravda, a pak je to problém kontroly rizik a hrozba diskreditace Société Générale. Nebo nevíme všecko."

Opoziční Socialistická strana v reakci na skandál žádala posílení kontrolních mechanismů, komunisté dnes Société Génerale obvinili, že si "vymyslila svého Dreyfuse"; v narážce na neprávem obviněného a pak rehabilitovaného francouzského důstojníka před víc než sto lety.

Obchodník Jérôme Kerviel, který podle banky svým podvodným jednáním ztrátu zavinil, mezitím zůstává v Paříži a je k dispozici justici. Záležitost vyšetřuje pařížská prokuratura, která údajně zachovává ohledně případné trestní odpovědnosti velkou opatrnost. Zatím prý "nelze říct, co za touto aférou je".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK