SA začne jezdit z Prahy do Č. Budějovic přes Písek za 140 Kč

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. ledna (ČTK) - Dálkový autobusový dopravce Student Agency (SA) začne od 17. března jezdit z Prahy na jih Čech čtyřikrát denně. Autobusy spojí metropoli s Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. Pojedou přes Písek. Základní jízdné do Českých Budějovic bude stát 140 korun, řekl majitel firmy Radim Jančura. Další linky v Česku už SA neplánuje, zaměří se na zájezdovou dopravu do zahraničí.

Linka na jih Čech měla začít fungovat již na podzim minulého roku, dopravce se ale potýkal s nedostatkem autobusů. "Tento týden přišly první tři autobusy, do konce června očekáváme dalších 24. S těmito vozy budeme mít celkem 120 autobusů," řekl Jančura. Český Krumlov je po Praze druhým nejvyhledávanějším cílem zahraničních turistů. Dopravce proto stejně jako u linky do Karlových Varů plánuje vyrobit vícejazyčné jízdní řády s podrobnými mapkami odjezdových míst.

Autobusy pojednou čtyřikrát denně v každém směru vždy ve čtyřhodinovém taktu od 07:00 do 19:00. Za cestu do Písku lidé zaplatí 100 korun, při rezervaci přes internet pak polovinu. Jízdné z Prahy až do Českého Krumlova bude stát 160 korun. Konkurence podle Jančury jezdí do Českých Budějovic za cenu v rozmezí 130 až 150 korun, žádný dopravce nenabízí přímý expres pouze s jedinou zastávkou v Písku. U jízdenek do Českých Budějovic rezervovaných předem přes internet bude platit tříměsíční zaváděcí cena 90 korun, poté 120 korun.

SA se chce zaměřit na dálkovou dopravu do zahraničních destinací. "Naším cílem bude nabídnout více spojů na našich nočních expresech do Berlína, Mnichova a Frankfurtu. Více autobusů chceme nasadit také na linkách do Vídně či na Slovensko," dodal Jančura.

Dopravce plánoval také vybudovat síť čtyřhvězdičkových hotelů ve všech českých městech. První z nich plánoval otevřít již letos v Praze, následovat měly Brno a Ostrava, nakonec ale tento projekt pozastavil. Většinu investic firma směřuje do vstupu na tuzemskou železnici. Žluté rychlovlaky s názvem HighJet by měly do tří let Českým drahám konkurovat především v rychlosti, ceně jízdenek a luxusními vagony vybavenými například kinem nebo konferenční místností pro šest lidí.

Student Agency láká zákazníky především na nízké ceny jízdného, kterými často soupeří s konkurencí, a na vysoký komfort. Cestujícím v klimatizovaných vozech nabízí teplé i studené nápoje, denní tisk a časopisy, ale také poslech hudby, sledování filmů či připojení k internetu. S jízdenkami mohou pasažéři získat navíc další slevy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK