Jihomoravský kraj se dohodl s ČD na nižším růstu dotace za spoje

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. ledna (ČTK) - Jihomoravský kraj a České dráhy se ve čtvrtek večer dohodly na částce za objednané železniční spoje. Měla by být výrazně nižší než 546 milionů korun, které od počátku požadovaly České dráhy. Řekl to jihomoravský radní Jaroslav Pospíšil. Přesnou sumu ale odmítl zveřejnit, plánuje tak učinit nejdříve v pondělí po návratu hejtmana Stanislava Juránka z Ruska. Mluvčí Českých drah (ČD) Ondřej Kubala ČTK informaci o dohodě nepotvrdil.

Dopravce původně po kraji požadoval 546 milionů korun, o 78 více než vloni. Kraj přitom v rozpočtu na letošní rok počítal s navýšením pouze o sedm milionů. "Dohodnutá částka se výrazně přibližuje naší původní nabídce", řekl bez dalších podrobností Pospíšil.

Smlouvu obě strany podepíší nejdříve za dva týdny, kdy se vrátí z dovolené náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Kolář. Zbývá vyjednat ještě plán obnovy vozového parku a výpočet sankcí za zpožděné vlaky. Ty se nyní vztahují jen na spoje zpožděné více než 20 minut, kraj by ale chtěl tento limit krátit na polovinu, řekl již dříve Pospíšil.

Smlouvu s Českými drahami pro letošní rok zatím uzavřelo devět ze 14 krajů, naposledy, ve čtvrtek, Zlínský kraj, který za spoje lotos dráhám zaplatí o procento více, tedy 210 mil. Kč. Dohodu zatím dráhy nepodepsaly v krajích Libereckém, Plzeňském, Jihomoravském, Olomouckém a na Vysočině. Dráhy očekávají, že se tak stane nejpozději na přelomu ledna a února. S většinou krajů se dráhy již dohodly včetně penalizací za zpoždění a zbývá nalézt pouze vhodný termín k podpisu smlouvy.

Výjimkou byl právě Jihomoravský kraj, který odmítal navrhované navýšení cen. Podle ČD navýšení o 78 milionů odpovídá tomu, že kraj pro letošní rok navýšil objednávku železniční dopravy o asi pět procent. Kraj si po několika jednáních vynutil předložení podrobného vyúčtování prokazatelných ztrát, podle něhož chtěl vypočítat konečnou sumu.

Další nedorozumění do vyjednávání mezi oběma stranami přinesl počátkem ledna dopis, který kraj obdržel od ČD a podle kterého se od 3. března zastaví osobní doprava na šesti tratích, pokud se obě strany na smlouvě nedohodnou do 16. ledna. Redukce provozu vlaků odpovídá letošnímu navýšení objemu dopravy o pět procent. Hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek dopis označil za ultimátum, podle ČD šlo o nedorozumění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK