Pražskou burzu v týdnu svírala panika

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Pražskou burzu tento týden snad dosud nejvýrazněji svíraly panika, strach a nejistota. Provázanost s vyspělými zahraničními akciovými trhy, které ovládl strašák recese americké ekonomiky, a aktivita silných zahraničních investorů si vybraly daň v podobě ojedinělé cenové turbulence. Největší událostí zřejmě byl vzestup akciového indexu PX za jediný den o 8,4 procenta, což se nestalo od roku 1993, vyplynulo ze statistik.

Nebýt obratu ve druhé polovině, mohl se uplynulý týden zapsat do historie možná i dosud nejsilnějším propadem trhu. Náhlý přerod prodejních objednávek v nákupní ale vyústil v celkový sestup indexu PX "jen" o 1,6 procenta na dnešních 1536,7 bodu. Letošní pokles indexu se tím rozšířil na 15,3 procenta, v době vrcholících prodejů ale ztráta převyšovala drtivých 23 procent.

Zastavení propadů na světových burzách vyvolal podle obchodníků hlavně vládní balík opatření na podporu ekonomiky ve Spojených Státech, tedy v ohnisku nervozity. Předtím se o to pokusila americká centrální banka překvapivým snížením úrokových sazeb, ale příliš neuspěla. Pozitivní nádech začaly mít také firemní zprávy. Zhruba 60 procent společností v USA, které ohlašovaly hospodářské výsledky ve středu a v průběhu čtvrtka, překonalo očekávání analytiků.

Vrásky na čele obchodníků ovšem nadále zůstávaly. "Uvidíme, co nám přinese příští týden, ale rozhodně nemůžeme ani náhodou tvrdit, že je definitivně vidět světlo na konci hlubokého tunelu," uvedl Aleš Vávra z odboru finančních trhů J&T.

Z tuzemských akcií dopadly nejhůře akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které oslabily o 8,1 procenta na 834,6 koruny, a cenné papíry mediální skupiny CME, jež přišly o 5,3 procenta na 1637 korun. Akcie největší a nejobchodovanější firmy, energetické skupiny ČEZ, klesly o 0,3 procenta na 1228 korun.

Akcie Komerční banky zpevnily o 0,7 procenta na 3596 korun, když na ní nezanechal takřka žádné stopy odhalený miliardový podvod v mateřské Société Générale. Růst týdne pak předvedly akcie developerské společnosti ECM a získaly 2,2 procenta na 823,5 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK