Americké akcie ztratily počáteční zisky

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy začaly obchodování dalším růstem, během dopoledne však přírůstky ztrácely a dočasně se ocitly i v záporném pásmu. Investoři si vybírali oddechový čas a inkasovali zisky z růstu některých sektorů. Klesal finanční sektor, který oslabovaly nové pověsti o finančních potížích některých hedgeových fondů a evropských bank.

Dow Jonesův index získal v poledne newyorského času (18:00 SEČ) 0,15 procenta a byl kolem 12.397 bodů. Index trhu Nasdaq vzrostl o 0,5 procenta na 2372,5 bodu. Počátkem týdne sice americké akcie v globálních otřesech klesly, nyní však jsou na dobré cestě zaznamenat první týdenní nárůst za pět týdnů.

Trh zpočátku podporoval růst akcií společností Microsoft a Caterpillar, které zveřejnily příznivé čtvrtletní výsledky. Další vzpruhou byly zprávy, podle nichž investor Wilbur Ross jedná o převzetí přední americké pojišťovny dluhopisů Ambac Financial Group.

Na trh nadále dobře působila čtvrteční dohoda Kongresu a Bílého domu na stimulačních opatřeních, která by měla zabránit ekonomice ve sklouznutí do recese. Čeká se také, že příští týden centrální banka opět sníží úrokové sazby.

Později však trh znervózněl kvůli dohadům o problémech fondů. Mluví se také o bankách ING a Fortis, které se údajně chystají vydat varování před zhoršenými zisky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK