Veterináři potvrdili klusavku na farmě v Habarticích

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Habartice (Liberecko) 25. ledna (ČTK) - Ovce, která uhynula na konci minulého týdne na farmě v Habarticích na Liberecku, byla skutečně nakažená klusavkou. Podle informací televize Nova to potvrdily testy veterinářů. Česká televize (ČT) uvedla, že klusavku potvrdil už druhý test. Čeká se ještě na výsledky třetího testu, ale podle veterinářů je téměř jisté, že se nákaza prokáže, a majitel farmy bude muset vybít téměř celé stádo. Ze stovky ovcí mu zbudou jen dva plemenní berani, kteří mají odolnost proti nákaze v genech.

"Podle směrnic Evropské unie se čeká na výsledek konfirmačního imunohistochemického vyšetření, ale s největší pravděpodobností bude pozitivní," řekl ČT Václav Švihel z Krajské veterinární správy v Liberci. Zvířata prý byla podle Novy nakažená takzvaným pravým typem klusavky, který je nebezpečnější a u nás nebyl odhalen nejméně sedm let.

"Co se týče ztrát na našich ovcích, škoda přesáhne 800.000 korun, předběžné odhady na utracení přesáhnou 200.000 korun, které budeme muset zaplatit a následně budeme žádat ministerstvo zemědělství o náhradu. Pravděpodobně budeme jednat i s pojišťovnou, u které je naše hospodářství pojištěné," řekl ČT chovatel Petr Stříbrný.

Podle Stříbrného bude přijatelnější, pokud veterináři v případě nemoci zlikvidují skutečně většinu chovu. "Při každém dalším úhynu bychom se děsili, že jde znovu o klusavku," řekl chovatel, který s matkou stádo budoval pět let.

Klusavka je obdobou takzvané nemoci šílených krav (BSE), laboratorní testy ji v pondělí odhalily u uhynulé jednadvacetiměsíční ovce. Je to chronické infekční onemocnění ovcí vyvolané infekčními priony. Patří do skupiny transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), do níž spadá i takzvaná nemoc šílených krav (BSE). Toto onemocnění ovcí je rozšířené po celém světě, postihuje centrální nervový systém a vede k úhynu zvířete. Klusavka postihuje ovce a kozy, na člověka není přenosná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK