Právo: Nečas navrhuje o měsíc zkrátit vyplácení podpory

26.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) chce podle dnešního Práva o měsíc zkrátit vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Žadatelé o práci by ale podle jeho návrhu dostávali v prvních měsících nezaměstnanosti vyšší podporu, píše deník.

Podle připravované novely zákona by měli lidé registrovaní na úřadech práce nárok na podporu jen pět, osm a 11 měsíců. Nyní je to šest, devět a 12 měsíců, píše Právo. Nečas prý také chce, aby výše podpory činila v prvních měsících 65 procent čistého příjmu místo současných 50 procent. Zvyšování maximální výše podpory je podle Nečase předmětem jednání, píše list.

"Chceme, aby každý nezaměstnaný do konce pátého měsíce dostal nabídku na práci nebo rekvalifikaci," řekl Právu ministr. Odmítnutí rekvalifikace je podle něho stejné jako odmítnutí práce. Pokud uchazeč, který je veden v evidenci úřadu déle než pět měsíců odmítne rekvalifikaci, může ho úřad práce vyřadit.

Novela zákona zároveň navrhuje, aby podporu nedostal člověk, který bez vážných důvodů sám ukončí vhodné zaměstnání, informuje deník.

Konečná verze zákona bude podle Nečase hotova za dva týdny. Řada věcí se proto podle něj může ještě změnit, píše Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK