Americké akcie uzavřely týden výrazným poklesem

26.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. ledna (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden plný výkyvů po dvou dnech růstu výrazným poklesem. Mezi investory převládla opatrnost a před koncem týdne raději prodávali a vybírali zisky. Index Dow Jones, který zahrnuje přední emise Wall Street, tak sice zakončil páteční obchodování se ztrátou, ale týden uzavřel se ziskem.

DJI za pátek klesl o 171,44 bodu na 12.207,17 bodu, tedy o 1,38 procenta. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 1,47 procenta na 2326,20 bodu se ztrátou 34,72 bodu. Přes výrazné výkyvy během týdne uzavřel DJI proti minulému pátku se ziskem 0,89 procenta, ale Nasdaq se ztrátou 0,59 procenta.

Týden, který zahájil DJI propadem o 465 bodů krátce po úterním začátku obchodování, ukázal, že je trh rozkolísaný, ale je schopen projít ozdravným procesem. Páteční pokles vyvolaly obnovené obavy z možné recese americké ekonomiky a vybírání zisků po dvoudenním nárůstu.

"Ekonomické pozadí se nezměnilo," uvedl jeden z dealerů. Dodal ale, že na trhu přetrvává výrazná nervozita. Obchodníci reagují s obavami na rozmanité titulky zpráv, které by mohly změnit směr dalšího obchodování.

Dolar za pátek vůči euru vzrostl, protože obchodníci sázejí na to, že americká centrální banka nebude po překvapivém úterním snížení sazeb dále snižovat dolarové úroky. Kurz eura se snížil o 0,6 procenta na 1,4671 USD. Vlivem obchodování s akciemi ale dolar za pátek klesl na 106,98 JPY s denní ztrátou 0,2 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK