Policie prohledala sídlo banky Société Générale

26.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. ledna (ČTK) - Francouzská policie prohledala v pátek sídlo bankovní skupiny Société Générale na pařížském předměstí La Défense, aby zajistila důkazy v kauze ztráty 4,9 miliardy eur. Prohledala také byt obchodníka s cennými papíry Jérôma Kerviela, který údajně ztrátu svým podvodným jednáním zavinil. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na mluvčí banky a policie.

"Policie prohledala sídlo Société Générale v pátek večer," řekl mluvčí bankovní skupiny. V dalším prohlášení zdůraznil, že banka "dobrovolně předala policii předměty potřebné pro vyšetřování", především počítačové záznamy a věci z Kervielova pracovního stolu.

Zhruba ve stejnou dobu policisté prohledali také Kervielův byt v obci Neuilly-sur-Seine na západním okraji Paříže. Kervielovi sousedé novinářům řekli, že podezřelý mladík se v bytě nezdržoval již několik týdnů, a poukazovali na to, že byt přenechal mladému páru podnájemníků. Přesto si policie z bytu údajně odnesla četné dokumenty

Šéf skupiny Société Générale Daniel Bouton obhajoval v rozhovoru pro tisk vedení banky ve snaze popírat pověsti, že skandál je příznakem strategických chyb společnosti.

"To, co se stalo v Société Générale, určitě není katastrofou vyplývající z naší strategie. Lze to spíše přirovnat náhodnému požáru, který zničil jeden provoz v rámci továrny," řekl Bouton deníku Le Figaro.

Odmítl také představy, že banka se nyní snaží na Kerviela hodit i ztráty utrpěné jinde. "To by neprošlo, ani technicky, ani v účetnictví," zdůraznil. Popřel taky, že by potíže francouzského bankovního obra vyvolal nynější prudký pokles na finančních trzích podpořený oznámením USA o snížení úrokových sazeb. "To je absurdní! Tón v tomto směru dávají asijské burzy," řekl.

Société Générale, která vlastní českou Komerční banku, ve čtvrtek oznámila, že podvodné obchody Kerviela ji připravily o 4,9 miliardy eur (asi 127 miliard korun). Rekordní případ takového podvodu otřásl důvěryhodností banky u analytiků a ratingových agentur a vyvolal otázky po úrovni kontrolních systémů ve francouzském bankovnictví. K uklidnění musely zasahovat i politické kruhy, například prezident Nicolas Sarkozy ve svém prvním vyjádření k aféře uvedl, že případ nijak nezpochybňuje spolehlivost francouzského finančního systému. Guvernér centrální banky Christian Noyer prohlásil, že účty Société Générale jsou nyní po odpisu ztrát vyčištěné.

V pátek většina francouzských celostátních deníků poukazovala hlavně na zjevnou nedostatečnost kontrolních mechanismů v bance. Regionální Nice-Matin vznesl otázku, zda se banka nesnaží tímto způsobem zakrýt ztrátové operace na znejistělých finančních trzích. Podobně list L'Alsace: "Nenašla si banka pohodlného obětního beránka, aby zamaskovala část svých ztrát z rizikových amerických úvěrů?"

Broker Jérôme Kerviel mezitím zůstává v Paříži a je k dispozici justici. Záležitost vyšetřuje pařížská prokuratura, která zachovává ohledně případné trestní odpovědnosti velkou opatrnost. Dosud se odmítá vyjádřit, "co za touto aférou je", dnes však oznámila, že banka je ve vyšetřování zatím vedena jako oběť.

Mezitím se také média dalších zemí zajímají o otázku, jak mohl jeden obchodník způsobit bance takové škody. Německý magazín Der Spiegel s odvoláním na obchodní kruhy uvádí, že Kerviel vytvořil velký run na německý burzovní index DAX, když před několika týdny koupil 140.000 takzvaných Dax-Futures. Jde o termínové kontrakty obchodované na burze Eurex. Do poloviny ledna tak Kerviel vytvořil ztrátu asi dvou miliard eur, čehož si všimla německá pobočka finanční společnosti Newedge, která na Eurexu zajišťuje obchody pro Société Générale. Šéfové pařížské banky tak dostali první poplašné signály z Německa, píše list. Panické prodeje začátkem minulého týdne pak prý celkovou ztrátu ještě zhoršily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK