iDnes: Bacík z bohumínské ODS má kontakty s extremisty

26.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 26. ledna (ČTK) - Václav Bureš, jenž organizoval nepovolený pochod neonacistů v Plzni a v době jeho přípravy byl členem ODS, není jediným jejím členem, který má kontakty s extremisty. Podle serveru iDnes má podobný "koníček" i pokladník bohumínské místní organizace ODS Martin Bacík. Bacík spojení s extremisty popírá. Server píše, že ODS chystá opatření, která by ji měla před takovými lidmi ochránit.

"Už jsme komentovali pana Bureše a distancujeme se od něj. Nemůžeme o svých členech vědět všechno, ale chystáme do budoucna taková opatření, abychom tomu předcházeli," řekl iDnes mluvčí ODS Milan Bouška.

Místopředsedkyni ODS v Bohumíně Jitku Kociánovou Bacíkovy aktivity překvapily. "Přišel k nám asi před rokem, je velice činný," řekla. Myslí si, "že jeho dny u nás jsou sečteny". Podobně zrušilo místní sdružení v Plzni-Lochotíně členství ve straně i Burešovi. Přestože to udělalo, vedení plzeňské ODS vyzvalo vedení lochotínské organizace k rezignaci.

Server iDnes píše, že třiadvacetiletý student soukromé vysoké školy CEVRO Institut Bacík organizoval nebo spoluorganizoval několik demonstrací Národních korporativistů (NK) - například proti antifašismu loni v Otrokovicích a o pár měsíců dříve v Orlové. BIS ve své výroční zprávě za předloňský rok zařadila neregistrovanou organizaci NK mezi významné činitele, které v roce 2006 ovlivnily neonacistické hnutí v ČR.

V ODS neměli podle iDnes o Bacíkových aktivitách ponětí. "Netušil jsem to. Nemáme žádnou tajnou policii, která by naše členy sledovala," řekl předseda místní organizace David Maryška. Dodal, že Bacík se sám přihlásil, že se bude starat o nástěnku, vývěsku a internetové stránky místního sdružení.

Bacík spojení s extremisty popírá. "Do Národního korporativismu jsem nikdy za život nevstoupil, nevstoupím a vstupovat nebudu. Nejsem člověk s vymytým mozkem," řekl iDnes s tím, že korporativistům prý jejich ideály rozmlouval: "Snažil jsem do NK proniknout a místní přesvědčovat, že to, co dělají, je ve skutečnosti jen přetvářka, že si jen hrají na vlastence, ale ve skutečnosti mají plné hlavy Gajdy, bohužel i Hitlera, Mussoliniho."

Podle iDnes Bacíka usvědčují fotografie z akcí radikálů. Podle jednoho ze členů Antifašistické akce se Bacík pravidelně účastní ultrapravicových demonstrací na Moravě po boku členů zakázané neonacistické organizace Národní odpor. Nejrůznější akce ultranacionalistických hnutí Národní sjednocení a NK dokonce sám pořádal, informuje iDnes.

Píše dále, že Bacík začínal ve straně Republikáni Miroslava Sládka, kde byl předsedou okresní organizace v Karviné. V roce 2005 od sládkovců odešel a vydal se do Národní strany, za kterou neúspěšně kandidoval do bohumínského zastupitelstva. Opustil ji a podal si přihlášku k občanským demokratům, kteří ho bez připomínek přijali. "Chtěli jsme dát příležitost mládí," řekla Kociánová.

Problémy s extremisty měli v minulosti i další členové ODS. Nedávno byla zveřejněna informace o tom, že několik politiků ODS podepsalo výzvu, mezi jejímiž signatáři jsou i představitelé krajní pravice. Politici ODS později tvrdili, že nevěděli o tom, kdo výzvu připravil a spolu s nimi podepsal. Před necelými třemi roky zase vzbudila pozornost schůzka šéfa ODS a nynějšího premiéra Mirka Topolánka s představiteli Národní strany, kterou BIS řadí mezi pravicově extremistické subjekty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK