Nestlé: Ceny potravin proti loňsku letos porostou pomaleji

26.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 26. ledna (ČTK) - Ceny potravin v letošním roce neporostou tak výrazně jako v minulém roce. Na Světovém hospodářském fóru v Davosu to uvedl generální ředitel koncernu Nestlé Peter Brabeck. Podnik je největším potravinářským koncernem na světě.

Rostoucí ceny potravinářských vstupů od rostlinného oleje přes mouku po mléko přinutily světové potravinářské firmy zdražovat. V odvětví se s tím ale následně snižovaly i růstové předpovědi, napsala agentura Reuters. Podle české Agrární komory se letos růst cen potravin v Česku bude pohybovat mezi deseti až 15 procenty.

Ve zprávách o vývoji inflace se na vyšší ceny potravin v posledních měsících odvolávají statistici všech velkých ekonomik včetně USA, Japonska i Číny. Rostoucí ceny potravin zvýšily v prosinci roční míru inflace i v Česku, a to na šestileté maximum 5,4 procenta. Dalším inflačním faktorem jsou nyní ale i nebývale vysoké světové ceny ropy.

V lyžařském středisku Davos se na pravidelném výročním setkání Světového hospodářského fóra sešlo zhruba 2500 představitelů světové politiky a ekonomiky. Fóra se účastní mimo jiné i rockový aktivista Bono Vox a softwarový miliardář a filantrop Bill Gates.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK