Pojišťovny: Loni škodily hlavně vichřice

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Domácím pojišťovnám a jejím klientům škodil v minulém roce především orkán Kyrill, více škod způsobily také blesky, naopak ostatní živly byly proti předchozím rokům milosrdné. Díky mírné zimě ubylo záplav a povodní, dramaticky méně také škodila tíha sněhu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Jedna z největších zajišťoven na světě Munich Re označila Kyrill za loňskou druhou nejhorší světovou katastrofu z hlediska pojišťoven.

"Můžeme jistě hovořit o extrémech: dramaticky vzrostl počet škod způsobených vichřicí, o 560 procent na více než 24.000, za které Kooperativa zaplatila klientům 806 milionů korun," řekl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Předloni způsobily vichřice škody za 115 milionů Kč.

Díky mírné zimě poklesl počet škod za tíhu sněhu a ledu a rovněž z povodní. Celkově živelní škody Kooperativy narostly v počtu pojistných událostí na téměř 40.000, což bylo meziročně o 18 procent více.

"Orkán Kyrill, který udeřil na republiku loni 18. a 19. ledna, byl pro Českou pojišťovnu loňskou kalamitou číslo jedna. Vyplatili jsme za ni klientům více než 827 milionů korun," uvedl mluvčí ČP Václav Bálek. Vzhledem k charakteru loňské zimy už podle něj pak tolik živelných událostí nebylo a pokud se něco objevilo, nešlo o celoplošné kalamity, ale spíše o lokální záplavy, vichřice, případně škody po úderech blesku.

Rok 2007 byl z hlediska živelních škod pro klienty ČSOB Pojišťovny relativně příznivější než rok 2006, a to i přes největší větrnou kalamitu posledních desetiletí - orkán Kyrill, uvedla mluvčí pojišťovny Jitka Polívková. Celkem vzniklo loni klientům ČSOB Pojišťovny 1921 živelních škod. Z toho 1864 škod způsobily vichřice. Naproti tomu škod způsobených povodněmi nebo tíhou sněhu bylo jen několik desítek.

To ostře kontrastuje s rokem 2006, kdy nejvíce živelních škod ČSOB Pojišťovny bylo vyvolaných tíhou sněhu (1395), povodňových škod bylo 434 a škod zapříčiněných vichřicemi 283. Za pojistné události, které vznikly v roce 2007 v souvislosti s řáděním živlů, pojišťovna vyplatila nebo ještě vyplatí 86,7 milionu korun. V roce 2006 byla pojistná plnění zhruba dvojnásobná a dosáhla 186,5 milionu korun, podotkla Polívková.

UNIQA za živelní škody v roce 2007 vyplatila 170 milionů Kč a proti roku 2006 zaznamenala snížení asi o 15 procent. Zatímco v roce 2006 dominovaly podle mluvčí Evy Svobodové z pojistných nebezpečí tíha sněhu a povodeň, v minulém roce byla hlavním nositelem škod vichřice. Z dalších rizik nejvíce škodil loni blesk, který způsobil dvojnásobnou škodu v porovnání s rokem 2006. "Naopak tíha sněhu, jež byla dlouhá léta 'spícím rizikem' a která ukázala ve velkém, co vlastně umí, v roce 2006, se loni opět odmlčela - škody z tohoto rizika byly u UNIQA pětkrát menší," uzavřela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK