Začne platit evropská platební zóna

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Mezinárodní platby se pro většinu Evropanů včetně Čechů od pondělí zjednoduší. V EU, Norsku, Švýcarsku a Islandu začne fungovat jednotná oblast pro platby v eurech, která je součástí projektu SEPA (Single European Payment Area). Většina českých bank začne bezhotovostní úhrady v eurech nabízet postupně v průběhu prvního pololetí roku 2008, uvedla Česká bankovní asociace (ČBA). Česká spořitelna oznámila, že se k zóně připojí hned od počátku.

Zavedením jednotné oblasti se odstraní rozdíly mezi národními a přeshraničními platbami v eurech. Platby tak budou probíhat stejně rychle a za stejných podmínek.

Jednotná oblast pro platby v eurech je založena na evropských standardech pro čtyři základní druhy platebních operací - bezhotovostní úhrady, přímá inkasa, úhrady či výběry pomocí platební karty a hotovostní platby v euru.

"Jako první budou standardy SEPA zavedeny pro bezhotovostní úhrady, u přímých inkas se jejich aplikace předpokládá na konci roku 2009. Do konce roku 2010 by měla být aplikována i pravidla pro kartové operace," upřesnila předsedkyně Komise ČBA pro platební styk Jitka Pantůčková.

Zásadní změnou pro klienty bank bude skutečnost, že nově bude u příkazů pro převody v eurech nutné zadávat údaje o adresátovi ve formě IBAN a BIC. Ty nahradí dnes používané číslo účtu, které je v každé bance v jiném formátu. "Tyto kódy jsou běžně na výpisech účtů již nyní, takže je nikdo nebude muset pracně hledat. Výhodou standardu SEPA je i to, že s každým příkazem je možné poslat příjemci peněz textovou zprávu o rozsahu až 140 znaků," dodala Pantůčková.

K SEPA nepřistupují státy, ale především jednotlivé banky či bankovní skupiny. Brusel očekává, že obyvatelé a podniky ročně ušetří díky systému asi 50 miliard eur, tedy zhruba 1,3 bilionu korun. Přestože zavádění nových technologií, které jsou vzhledem k SEPA nutné, přišlo banky na miliardy eur v celé unii, i pro ně nová zóna přináší určité úspory. Zatímco dosud má každá země jedno zúčtovací (clearingové) centrum, v jednotné platební zóně by mělo být jedno pro celou unii a další tři státy mimo společenství.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK