AČCKA: Češi utratí za zahraniční dovolenou o 5 pct více než loni

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Češi letos vydají za zahraniční rekreaci 63 miliard korun, což je o pět procent více než loni. Vyplývá to z prognózy Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. V zahraničí tráví Češi zhruba čtyři miliony dovolených ročně, z toho 54 procent si zajišťují přes cestovní kanceláře. Za dovolenou se považuje pobyt o čtyřech a více přenocováních.

Na CK se ale z celkového balíku peněz rekreantů dostane jen malá část. Za samotné zájezdy zaplatí klienti cestovním kancelářím necelých 14 miliard korun. Zbytek připadá na útratu v místě pobytu, a také na individuální turisty, kteří si zajišťují dovolenou sami a nespoléhají se na CK. Individuálně se jezdí především do nejoblíbenějšího cíle českých turistů, Chorvatska.

Nárůst výdajů na zahraniční dovolenou je několik posledních let podobný. Důvodem je především rostoucí životní úroveň obyvatelstva a s tím související větší ochota Čechů utrácet za dovolenou. Z průzkumu asociace vyplývá, že lidé stále více žádají komfortnější ubytování o třech hvězdičkách a lepší, a dovolenou si platí formou all inclusive, tedy všechny dostupné služby včetně stravování a alkoholu v ceně.

Zatímco v roce 2007 zaplatil český občan za jednu zahraniční dovolenou přibližně 14.500 korun včetně nákladů na místě pobytu, letos to má být 15.200 korun. Hlad po zahraničních dovolených se loni projevil i na počtu prodaných zájezdů, který se podle asociace vyšplhal na rekordních 2,2 milionu. To je o téměř šest procent více než rok předtím.

Zhruba 50.000 českých občanů si podle AČCKA loni koupilo zájezd u zahraniční kanceláří, téměř všechny prostřednictvím českých agentur. V roce 2006 bylo toto číslo zanedbatelné, neboť ještě neplatil zákon, který by zaručoval klientům zahraničních cestovních kanceláří stejnou ochranu jako klientům tuzemských CK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK