V ČR i jiných zemích telefonáty na mobily z podezřelého čísla

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Řím 27. ledna (ČTK) - Na italském internetu se objevilo varování před telefonním číslem +88213213039 - jeho prostřednictvím prý lidé mohou přijít o nemalé peníze. Volání z uvedeného čísla bylo přitom o víkendu zaznamenáno i na mobilních telefonech v Česku. Tuzemští mobilní operátoři klienty varují, aby na podezřelé číslo nevolali.

"Měl jsem pocit, že neznámému šlo právě o to, abych zavolal zpátky," řekl jeden z postižených. "Můj telefon zazvonil jen dvakrát a vzápětí se odmlčel. Nepřijatý hovor byl z čísla +88213213039. Když jsem se pokusil volat zpátky, uslyšel jsem ale jen automatickou hlášku v češtině a angličtině, že spojení nelze uskutečnit."

Pracovnice zákaznické linky českého operátora Telefónika na dotaz ČTK uvedla, že firma za posledních 24 hodin zaznamenala větší počet zákazníků, kteří se dotazovali na problémy související s voláním na číslo začínající kombinací +88. Problémem se podle ní zabývají technici společnosti.

Mluvčí T-Mobile Martina Kemrová řekla, že firma eviduje zatím dva případy, kdy její zákazníci měli nepřijatý hovor z uvedeného čísla a zavolali zpátky. "Zákazníkům doporučujeme nevolat na neznámá čísla mimo ČR," upozornila. Pokud takových případů bude víc, T-Mobile bude uvažovat o blokaci tohoto čísla v celé své síti, dodala.

Italská internetová firma MVPNetwork na svých internetových stránkách vybízí, aby telefonáty z čísla +88213213039 vůbec nebyly přijímány. Podle MVPN předvolba +882 patřící mobilnímu operátorovi Thuraya z neupřesněné arabské země značí, že hovor je spojován přes satelit a přijde tak adresáta na hodně peněz.

MVPN tvrdí, že příjemce telefonátu přes satelit se podílí na placení takového spojení. Podle českých operátorů je ale přijetí telefonátu zprostředkovaného satelitem zdarma; prodražit se může až zpětné volání. Kupříkladu minuta odchozího hovoru do Asie může stát až stovky korun. Mluvčí českých operátorů se shodují, že spolehlivý recept jak v podobných případech ochránit vlastní peněženku je jediný: vyvarovat se zpětného volání na číslo, které uživatel mobilního telefonu nezná.

Telefonáty z čísla +88213213039 se staly předmětem internetových debat i v dalších evropských zemích, například v Nizozemsku, Belgii a Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK