Euro: ČEZ sloučí dceřiné firmy zajišťující IT a telekomunikace

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Český elektrárenský gigant ČEZ sloučí během letošního roku své dceřiné servisní organizace ČEZData a ČEZnet do jedné firmy, která bude zajišťovat komplexní servis v oblasti informačních a komunikačních technologií pro celou skupinu ČEZ. Ve vydání, které vyjde v pondělí, to píše týdeník Euro. Fúze firmě přinese v roce 2010 o 1,3 miliardy korun nižší náklady na telekomunikace a IT než loni.

Projekt schválilo představenstvo a dozorčí rada ČEZ loni před Vánoci a nic nebrání tomu, aby nejpozději od prvního ledna 2009 fungovaly obě společnosti jako jedna firma, píše Euro.

Roční tržby obou firem se dohromady přiblížily podle Eura v roce 2006 hranici pěti miliard korun. Obě firmy každoročně investují vysoké prostředky, ČEZData loni do IT vybavení vložil 1,58 miliardy korun. V této oblasti chce ČEZ nejvíce ušetřit. "Prostor pro úspory nevznikne ani tak na straně lidských zdrojů jako spíše v oblasti investičních výdajů, protože odpadne spousta duplicit, zdvojování systémů či technologií," řekl Euru šéf ČEZnetu Kamil Čermák.

Nová firma se stane právním nástupcem ČEZnetu a mají na ni přejít všechny licence a oprávnění obou společností. Fúzi připravuje tým pod vedením Čermáka, který podle informací Eura sloučené společnosti povede.

ČEZnet vznikl v roce 2001 a pro skupinu měl zajišťovat telekomunikační provoz a datové připojení. V současné době poskytuje služby asi 45 tisícům pracovníků skupiny a jejich rodinným příslušníkům, píše Euro. ČEZData zajišťuje od roku 2004 elektrárenské skupině IT aktivity, později se firma stala výhradním dodavatelem těchto služeb pro celou skupinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK