Wall St. klesl po 2denním růstu; Dow, S&P za týden výš

28.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pátek klesly. Investoři si už nebyli tolik jisti, že se ekonomika USA vyhne recesi, a tak po dvou dnech prudkého růstu...

...realizovali zisky u bankovních a farmaceutických titulů.

K poklesu akcií bank přispěly kolující zvěsti o dalších odpisech spojených s churavějícím sektorem bydlení a finanční index S&P odepsal 2,5 procenta.

V centru spekulací bylo možné varování před nižším ziskem evropských bank ING <ING.AS> a Fortis <FOR.BR>.

Defenzivní faramaceutické tituly, jež trh táhly počátkem týdne výš, v pátek oslabily v čele s firmami Schering-Plough <SGP.N> a Merck & Co <MRK.N>.

Ty ztratily 5,7 procenta, respektive 3,6 procenta poté, co regulátoři oznámili, že budou dvakrát déle zkoumat lék společně propagovaný oběma firmami.

"Ústup ekonomiky se nezměnil a stále panuje veliká nervozita ohledně jakéhokoli titulku, jenž posílí důvod k obavám o směřování trhu," řekl Michael James, obchodník regionální investiční banky Wedbush Morgan v Los Angeles.

Index Dow Jones <.DJI> klesl o 1,38 procenta na 12.207,17 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> smazal 1,59 procenta na 1330,61 bodu a Nasdaq Composite <.IXIC> oslabil o 1,47 procenta na 2326,20 bodu.

Přes páteční pokles skončily indexy Dow Jones a S&P poprvé za pět týdnů výš, index technologických titulů Nasdaq však oslabil již pátou neděli v řadě. Za týden Dow Jones získal 0,9 procenta a S&P 500 přidal 0,4 procenta, zatímco Nasdaq ubral 0,6 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK