HN: Třinácté platy jsou na ústupu

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Třináctý plat si loni od svého zaměstnavatele odnesl zhruba každý šestý pracující Čech. Různé odměny se stále častěji odvozují od mimořádných výkonů a firmy je mohou dávat v průběhu celého roku. Píšou to Hospodářské noviny s odvoláním na průzkum společnosti Profesia.

"Zatímco třináctý plat nedostává ani pětina zaměstnanců v Česku, roční odměny má zhruba o pět procent více lidí. Odměny obvykle výrazně přesahují průměrnou měsíční mzdu, třináctý plat ne," uvedla Lucia Burianová ze společnosti Profesia.

V okolních zemích byly přitom firmy daleko štědřejší. Na Slovensku dostala 13. plat čtvrtina zaměstnanců a v Maďarsku dokonce třetina.

Minulý rok obdrželo podle průzkumů, kterých se na internetu pravidelně účastní 60.000 pracujících Čechů, třináctý plat 14 procent žen a 19 procent mužů. Třinácté platy zatím nejčastěji v Česku rozdávají soukromé zahraniční firmy. Své zaměstnance takto odměnilo 27 procent z nich. Naopak soukromé domácí firmy je rozdávaly jen v 16 procentech a státní v devíti procentech.

Podle průzkumu platí, že čím vyšší vzdělání zaměstnanec má, tím vyšší je pravděpodobnost zisku třináctého platu. Podobně šance roste s délkou zaměstnání ve společnosti. Zároveň se liší vyplácená hodnota podle pohlaví pracujících. Zatímco ženy je dostávají téměř ve stoprocentní výši, muži se musí spokojit se 76 procenty průměrného platu. "Při pohledu na nominální hodnoty jsou ale mužské platy vyšší," podotkla Burianová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK