Akcie v Japonsku oslabily skoro o čtyři procenta

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. ledna (ČTK) - Akcie v Tokiu dnes obnovily pokles a hlavní index tamní burzy oslabil skoro o čtyři procenta. Jedním z důvodů jsou nepříliš dobré výsledky některých japonských firem a také obavy, že problémy v USA japonským vývozcům zhorší vyhlídky. Na devizovém trhu se zvyšuje kurz jenu, na který doléhá odklon investorů od rizika.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 541,25 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 3,97 procenta na hodnotě 13.087,91 bodu. Vzdal se tak prakticky celého pátečního zisku, kdy zpevnil o více než čtyři procenta. Širší index Topix klesl o 3,85 procenta na 1293,03 bodu.

Výsledky hospodaření za prvních devět měsíců fiskálního roku, který v Japonsku končí v březnu, zveřejnila například ocelárna Nippon Steel. Pokles zisku sice činil jen 0,7 procenta, akcie přesto klesly velmi výrazně. Akcie totiž reagují i na páteční pokles na Wall Street a také na výrazné ztráty v jiných asijských zemích.

Investiční banka Goldman Sachs ve zprávě klientům napsala, že japonská ekonomika buď už je v recesi, anebo do ní vstoupí v tomto čtvrtletí. Na tuto zprávu dnes nicméně dealeři příliš nepoukazovali a všímali si převážně slabších výsledků hospodaření.

"Je zde velké zklamání ze zisků, které se teď zveřejňují," poznamenal šéf akciových obchodů ve společnosti Jujiya Securities Masajoši Okamoto. Mnohem větší pozornost se tak podle něj nyní věnuje mikroekonomickým faktorům než makroekonomice.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz japonského jenu, a to především kvůli odklonu investorů od rizika. Jen se často používá jako financující měna pro takzvané carry trades. Tyto obchody spočívají v tom, že investoři prodávají vypůjčenou japonskou měnu a místo ní nakupují aktiva s vyšším výnosem.

V závěru obchodování se jen vůči dolaru prodával v kurzu 106,21 JPY, a zpevnil tak z předchozích 107,47 JPY, kde byl v pátek. Na paritě s eurem se kurz jenu zvýšil na 155,85 ze 158,48 JPY, a podobně dolar k euru vystoupil na 1,4675 z předchozího kurzu 1,4743 USD.

Dolaru částečně pomáhají předpoklady, že americká centrální banka tento týden sníží základní úrok jen o čtvrt procentního bodu, nikoliv o půl, jak se předpokládalo ještě minulý týden. Vůči jenu a dolaru klesá také britská libra, která reaguje na slova jednoho z činitelů Bank of England. Podle něj bude třeba britskou ekonomiku podpořit snížením sazeb.

Libra k dolaru klesla na 1,9750 USD, což je proti pátečnímu kurzu pokles asi o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK