Důvěra v ekonomiku v lednu rostla

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Důvěra v domácí ekonomiku v lednu po osmi měsících vzrostla. Souhrnný ukazatel důvěry se zvýšil proti předchozímu měsíci o 1,6 bodu. Důvěra spotřebitelů stoupla o 4,7 bodu. Ukazatel podnikatelské důvěry se v porovnání s prosincem zvýšil o 0,7 bodu. Vyplývá to z konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu.

"Lednový mírně příznivější výsledek je spíše korekcí předchozího pádu nálady, avšak není možné jej zatím přeceňovat," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Velké zhoršení nálady v předchozích měsících podle něj způsobily hlavně obavy z reformních opatření, což bylo podpořeno i silným růstem cen potravin ke konci roku.

Ve srovnání s loňským lednem je celková důvěra v českou ekonomiku nižší, a to o 3,4 bodu. Důvěra podnikatelů je meziročně o 1,4 bodu nižší, důvěra spotřebitelů spadla o 11,8 bodu.

Z šetření mezi spotřebiteli v lednu vyplynulo, že očekávají pro příštích 12 měsíců mírné zlepšení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Zlepšilo se také očekávání v oblasti nezaměstnanosti a vrátilo se k dlouhodobě příznivým hodnotám. Snížil se však podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

V průmyslu se v lednu mírně zlepšilo hodnocení celkové ekonomické situace i očekávání pro příští tři i šest měsíců. Pro příští tři měsíce očekávají průmyslové podniky pokračování příznivého vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti. Využití výrobních kapacit v průmyslu se proti rekordní hodnotě z minulého čtvrtletí mírně snížilo na 88,8 procenta. Celkově se ukazatel důvěry v průmyslu proti prosinci nepatrně snížil o 0,3 bodu a vykázal stejnou hodnotu jako před rokem.

Stavební podnikatelé hodnotí současnou ekonomickou situaci proti prosinci hůře, očekávání pro příští tři měsíce jsou nižší, pro období šesti měsíců nepatrně vyšší. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo a v příštích třech měsících dotázaní předpokládají pokračování příznivého vývoje stavební činnosti a zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují firmy na devět měsíců. Celkově se ukazatel důvěry meziměsíčně nezměnil a zůstal na nejvyšší hodnotě v historii. Je tak o pět bodů vyšší než před rokem.

Obchodníci i v lednu současnou ekonomickou situaci hodnotili vysoko, proti prosinci však níže. Pro příští tři i šest měsíců očekávají obchodníci vzhledem k nastupujícím sezónním výprodejům příznivý vývoj. Ukazatel důvěry se celkově zvýšil o bod, v meziročním srovnání je vyšší o tři body.

Ve vybraných odvětvích služeb se hodnocení současné ekonomické situace snížilo, očekávání jsou pro období příštích tří i šesti měsíců příznivější než v prosinci. Poptávku hodnotí firmy ve službách meziměsíčně lépe, zlepšení u ní očekávají také pro příští tři měsíce. Celkově se ukazatel důvěry proti minulému měsíci zvýšil o 2,3 bodu, je však o pět bodů nižší než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK