Obchodník ze Société Générale bude patrně obviněn

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. ledna (ČTK) - Zaměstnanec francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel dnes bude s největší pravděpodobností předběžně obviněn z podvodu. Řekli to jeho právní zástupci. Trvají přitom na tom, že druhá největší banka ve Francii mlží a z Kerviela učinila obětního beránka, který má odvést pozornost od vysokých ztrát ze špatných investic. Société Générale v České republice vlastní Komerční banku.

Management banky trvá na své původní verzi, že Kerviel sofistikovanými transakcemi obešel kontrolní mechanismy v bance. Société Générale zároveň upřesnila svůj původní odhad ztrát, který činil 4,9 miliardy eur. Podrobným vyšetřováním zjistila, že ztráty z obchodování dosahují 4,82 miliardy eur, v přepočtu tedy asi 125 miliard Kč.

Kerviel je od soboty ve vyšetřovací vazbě a policie dostala 48 hodin na to, aby předložila důkazy k jeho obvinění. Dnes by měla Kerviela postavit před soud, který rozhodne, zda Kerviel skončí ve vazební věznici, nebo bude propuštěn na svobodu. Kervielův právník Christian Charriere-Bournazel řekl, že soudu budou patrně předloženy dostatečné důkazy.

Generální ředitel Société Générale Daniel Bouton už minulý týden nabídl rezignaci, kterou ale představenstvo odmítlo. Ředitelé chtějí, aby v bance zůstal a pomohl situaci vyřešit. Bouton dnes ve vysílání rozhlasové stanice Europe 1 zopakoval, že nabídka stále platí. "Rada se může nabídkou zabývat, až bude chtít," řekl.

V souvislosti s problémy v Société Générale se množí spekulace, že oslabenou banku se teď pokusí převzít některý z jejích rivalů. Bouton nicméně řekl, že banka zatím žádnou nabídku neobdržela. Za Société Générale se staví i francouzští politici, podle nichž nepřipadá v úvahu, aby nad bankou získal vliv někdo ze zahraničí.

Akcie Société Générale dnes pokračují v poklesu a mají výraznější ztráty než zbytek trhu, který rovněž klesá. Během dopoledne ztráty dosahovaly 3,7 procenta, takže tržní hodnota banky se snížila asi na 33 miliard eur. Index CAC-40, který sleduje vývoj největších emisí na trhu, měl ztráty kolem dvou procent, stejně jako index bankovních titulů DJ Stoxx European Banking.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK