Koruna dopoledne stagnovala kolem 25,90 Kč/EUR a 17,60 Kč/USD

28.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. ledna (ČTK) - Česká měna se dopoledne pohybovala v nevelkém rozmezí kolem hodnot z pátku. Proti euru byla pod 25,90 Kč/EUR, vůči dolaru na 17,60 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Bez nových zpráv z domácí ekonomiky kurz sleduje hlavně pohyby okolních středoevropských měn; ty ale také nevykazují velké posuny. "Akciové trhy jsou dnes v červeném a výkonnost pražské burzy je z těch horších. Úvodní ztráta na akciích se ale zmenšuje a negativní tlak na korunu není velký," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Česká měna by se podle něj mohla udržet na úrovni kolem 25,90 Kč/EUR. "Očekávané snížení úrokových sazeb ve středu v USA bude korunu spíš podporovat, předešlé posílení jí však dočasně prostor ke zpevnění limituje," uvedla analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

Dolar se po pátečním posílení vrátil na 1,4710 USD/EUR. Americkou měnu zatím podporuje nechuť k riziku, kvůli které američtí obchodníci stahují peníze na domácí trh a investují například do státních dluhopisů. Dolar ale podle Vlka zřejmě oslabí s tím, jak po předpokládaném dalším snížení sazeb v USA klesne jeho přitažlivost pro investory.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK