Slovensko má utáhnout fiskál.politiku, bude-li v EMU -dokument EU

28.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Slovensko bude čelit inflačním tlakům, pokud v příštím roce vstoupí do eurozóny, a musí být připraveno s nimi bojovat přísnější fiskální...

...politikou, ukázal v pondělí návrh zprávy Evropské komise.

Návrh zprávy exekutivy Evropské unie o fiskálních plánech Slovenska, již má komise schválit ve středu, uvádí, že existující tlaky vyvolávané rostoucími cenami ropy a potravin by se mohly ještě navršit kvůli tomu, jak odeznívá efekt zhodnocování slovenské koruny.

"Pokud se Slovensko připojí k eurozóně, tak odeznívání efektu zpevňování směnného kursu v posledních dvou letech na pozadí ekonomického růstu nad potenciálem povede k inflačním tlakům," stojí v návrhu, jejž získala agentura Reuters.

Tento tlak si "vyžádá další strukturální reformy, opatření na zvýšení konkurenceschopnosti na trhu výrobků a těsnější fiskální postoj než nastíněný v (slovenském) programu".

Evropská komise má zhruba v květnu doporučit, zda je Slovensko připraveno na vstup do eurozóny naplánovaný na 1.ledna 2009. Doporučení exekutivy Evropské unie trhy pozorně sledují jako precedent pro celou střední Evropu.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK