ČAP: Životní pojištění je nejdynamičtějším segmentem trhu

31.01.2008 | , ČAP
Tiskové zprávy


Předběžné statistiky České asociace pojišťoven (ČAP) dokazují, že rok 2007 byl pro pojistný trh velmi úspěšným rokem. Dynamika trhu v roce 2007 vykazuje pozitivnější růst než v předešlých letech, když předepsané pojistné členských pojišťoven se zvýšilo v roce o 8,2 %.

První statistiky ČAP za rok 2007 z neauditovaných výsledků členských pojišťoven jednoznačně potvrdily dřívější odhady. Po určitém zvolnění tempa růstu v období 2005-2006 se pojistný trh odrazil směrem vzhůru. Během celého roku 2007 přesáhl přírůstek celkového předepsaného pojistného 8 %.

„Za posledních 5 let vzrostlo nejvíce nejen celkové pojistné, ale i obě jeho hlavní komponenty. Vůbec největší pozitivní pohyb zaznamenal segment životního pojištění, a to více než o 14 procent,“ komentuje situaci na trhu v roce 2007 výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.
V rámci životního pojištění vykazovalo po celý minulý rok nejvýraznější růst jednorázově placené životní pojištění, které vzrostlo rekordně o 35,1 %.

„ I přes zlepšující se poměr mezi objemem předepsaného pojistného u životního a neživotního pojištění dávají čeští občané stále větší důraz na zabezpečení majetku než na zabezpečení osobních rizik. I proto ve srovnání s průměrem EU stále zaostáváme ve výši životního pojistného na jednoho obyvatele“ doplňuje Síkora.

Naopak celý segment neživotního pojištění, který reprezentuje 18 pojistných odvětví, zaznamenal jen mírný přírůstek: + 4,6 %. Nárůst u povinného ručení činil například pouhá 3 procenta. „Pokud srovnáme podíl pojistného na hrubém domácím produktu v běžných cenách za rok 2006, který činil 3,8 % v ČR proti 8,6 % v zemích EU, je jasné, že růstový potenciál celého pojistného trhu není zdaleka vyčerpán. Správná koncepční rozhodnutí státu a odpovídající legislativa, ať už v rámci reforem důchodového systému nebo financování zdravotnictví, mohou význam pojistného sektoru výrazně přiblížit standardu EU,“ dodává Síkora.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy