Tachecí podle Rady ČRo porušila Kodex Českého rozhlasu

08.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Bývalá ředitelka Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Barbora Tachecí porušila svým vystoupením v pořadu této stanice Volejte ředitelce v sobotu 19. ledna Kodex Českého rozhlasu. K tomuto závěru dospěla Rada ČRo na svém mimořádném středečním zasedání, jehož závěry nyní zveřejnila na webových stránkách rozhlasu. Rada tak zčásti vyhověla stížnosti bývalého člena rady Štěpána Kotrby. Na stejném zasedání rada jednomyslně vzala na vědomí úterní odvolání Tachecí po 96 dnech z místa ředitelky Radiožurnálu.

"Porušení Kodexu ČRo paní Barborou Tachecí bylo projednáno s generálním ředitelem ČRo Václavem Kasíkem s doporučením, aby k této skutečnosti přihlédl při vyhodnocování činnosti paní Barbory Tachecí," uvedla rada na stránkách rozhlasu. Toto stanovisko Rady ČRo je v souladu s právním stanoviskem advokátní kanceláře Hrudka, Řípa a partneři, uvedla rada.

Rada ale zároveň dospěla k názoru, že "nespatřuje v jednání paní Barbory Tachecí porušení pracovních povinností, respektive porušení pracovních povinností takové intenzity, které by ČRo dovolovalo s paní Barborou Tachecí rozvázat pracovní poměr jednostranně."

Podle rady porušila Tachecí tři body kodexu ČRo. První bod říká, že rozhlas při informování o záležitostech ČRo musí postupovat jako když jsou podávány informace o jakékoliv jiné instituci či firmě. "V případě, že je Český rozhlas subjektem určitého sporu, není přípustné zvýhodnit jej prostorem, který má být ve zprávě věnován jeho vyjádření nebo prezentaci jeho postoje," uvádí se v kodexu.

Tachecí pořad použila pro prezentaci svých názorů na novou podobu Radiožurnálu a k vysvětlení změn, kterými stanice prochází. Nová podoba totiž vyvolala i řadu negativních ohlasů. Podle kritiků se tato nejposlouchanější stanice ČRo přiklonila ke komerčním stanicím, nelíbil se jim například ani odchod některých populárních moderátorů a příchod jiných, právě z komerční sféry. Petice proti nové podobě Radiožurnálu podepsalo na 13.000 lidí.

K nové koncepci programu Radiožurnálu přišlo také podle údajů z minulého týdne Radě ČRo asi 320 stížností, vedení rozhlasu asi 730 stížností. Počet negativních posluchačských ohlasů radu znepokojil.

Druhý bod kodexu, který Tachecí porušila, se týká rovnoměrného prostoru k vyjadřování názorů v pořadech ČRo. Pokud to není v pořadu možné, musí tuto roli "kvalifikovaného oponenta" sehrát moderátor. Třetí bod, který byl porušen, se týká moderátorů a jejich povinnosti zachovávat nestrannost. V pořadu Volejte ředitelce byl přitom moderátor zároveň podřízeným Tachecí.

"Barbora Tachecí (v pořadu) monopolně a z vlastní mocenské pozice uzurpovala vysílací čas. Stejného prohřešku se dopustil moderátor, jehož role v pořadu má být dle profesních standardů ČRo jiná. Nedala korektně prostor druhé straně k vyjádření," uvedl dnes Kotrba ve svém článku na serveru Britské listy.

Tachecí se dva dny po svém odvolání dostala do špatného psychického stavu a ve čtvrtek byla převezena do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK