Plzeň chce prodat polovinu Plzeňské energetiky skupině J&T

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 15. února (ČTK) - Plzeň chce prodat 50 procent akcií společnosti Plzeňská energetika (PE), které drží městská firma Plzeňská teplárenská. Podíl získá slovenská finanční skupina J&T, jež od března 2006 vlastní druhou polovinu PE. Řekl to primátor města Pavel Rödl. Prodej musí ještě schválit zastupitelé 28. února.

Prodejní cenu radní nezveřejnili. Pouze uvedli, že bude vyšší než nákupní. Připravenou transakci, která závisí jen na verdiktu zastupitelů, potvrdili také zástupci J&T.

"Plzeňská teplárenská je schopná vytopit celé město, takže pro radnici není výhodné investovat do Plzeňské energetiky, bývalé škodovácké elektrárny a teplárny," dodal. Náklady na odsíření a modernizace zdroje by si vyžádaly asi dvě miliardy korun. Plzeň resp. Plzeňská teplárenská prodejem dále vyřeší nepříjemný pat způsobovaný dvěma stejně silnými vlastníky Plzeňské energetiky. Plzeň dlouhodobě usilovala o podíl J&T, ta ho ale odmítla prodat.

"Smlouva je před podpisem, závisí jen na rozhodnutí zastupitelů," řekl projektový manažer J&T Jan Špringl. Podle něj se současně podepíší také smlouvy o vzájemném zálohování zdrojů. V případě výpadku dodávek tepla od jedné firmy musí začít okamžitě dodávat zdarma druhý subjekt.

Další smlouvou bude J&T garantovat, že nezvýší ceny tepla občanům Plzně. To může slíbit díky tomu, že se bude více orientovat na výrobu a dodávky lukrativnější elektřiny. Špringl dodal, že finanční skupina si chce Plzeňskou energetiku dlouhodobě ponechat. "V průběhu čtyř až pěti let budeme investovat dvě miliardy korun zejména do výroby elektřiny," řekl.

"Na občany nebude mít prodej podílu žádný vliv. Ceny tepla se pro ně budou odvíjet od toho, co určí Plzeňská teplárenská," potvrdil Rödl. Radnice podepíše s novým vlastníkem dlouhodobou smlouvu minimálně na deset let o spolupráci při haváriích a vzájemné výpomoci.

Plzeňskou energetiku koupila v lednu 2003 od americké skupiny Cinergy Plzeňská teplárenská a Západočeská energetika, jež svůj podíl o tři roky později prodala firmě West Bohemia Energy ze skupiny J&T. Ta už vlastní mosteckou United Energy, 34 procent Pražské energetiky, velkoobchodníka s energiemi První energetickou. Je většinových vlastníkem výrobce kotlů SES Tlmače a vodních turbín ČKD Blansko Strojírny.

Plzeňská energetika má zhruba dvoutřetinový elektrický i tepelný výkon oproti Plzeňské teplárenské. Teplo, jehož Plzeňská energetika ročně vyrobí 1,2 milionu gigajoulů, zásobuje jen asi desetinu Plzeňanů ve Skvrňanech. Asi 950.000 GJ odebírají firmy, zejména v areálu Škody, ale také v průmyslové zóně Borská pole. Plzeňská energetika loni prodala 400.000 MWh elektřiny, za níž inkasovala tři pětiny tržeb. Loni utržila 900 milionů Kč, čistý zisk činil 100 milionů Kč.

Plzeňská teplárenská, kterou město ovládá z více než 99 procent, vloni utržila 1,8 miliardy Kč a čistý zisk bude kolem 350 milionů korun. Teplem zásobuje 85 a 90 procent všech Plzeňanů. Ročně prodá až 1,9 milionu GJ tepla a 560.000 MWh elektřiny.

J&T patří mezi největší finanční skupiny působící v Česku. Skupina chce vybudovat řetězec výroby a prodeje elektřiny. Plánuje postavit plynovou elektrárnu, jejíž umístění a výkon zatím nezveřejnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK