ERÚ: Za loňským nárůstem spotřeby elektřiny jsou velkoodběratelé

17.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Loňské spotřebě elektrické energie pomohli velkoodběratelé; jejich odběry meziročně vzrostly o 3,2 procenta na 35,71 terawatthodiny. Domácnosti naopak loni kvůli teplé zimě odebraly o 3,6 procenta elektřiny méně, o 1,8 procenta klesla rovněž spotřeba podnikatelů. Vyplývá to z údajů, které ČTK převzala z webových stánek Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Celková čistá spotřeba elektřiny v Česku se loni zvýšila o 0,6 procenta na 59,75 terawatthodiny po předloňském tříprocentním nárůstu. Velkoodběratelé, tedy průmyslové podniky a velké firmy, které berou elektřinu ze sítí vysokého napětí, se na celkové domácí spotřebě podílejí téměř 60 procenty.

"Přírůstky spotřeby táhnou nově postavené továrny, montovny a velké firmy dlouhodobě; domácnosti v menší míře," řekl Edvard Sequens z ekologického sdružení Calla. Případný odchod několika firem by mohl podle něj znamenat výrazný propad ve spotřebě elektřiny.

Regionem s největší spotřebou elektřiny se loni stalo Ostravsko, které v čele žebříčku vystřídalo severozápadní Čechy. Ty kralovaly regionům s nejvyššími odběry dlouhé roky, například ještě v roce 2003 do nich teklo o pětinu více elektřiny než právě na Ostravsko.

Stále více se tak potvrzuje trend posledních let - těžiště spotřeby elektřiny se v České republice od vstupu do Evropské unie stěhuje východním směrem.

Ostravsku pomohl především rozvoj průmyslu a výstavba nových továren. Zatímco v celé zemi odebral průmysl loni méně elektřiny než v roce 2006, v Moravskoslezském kraji spotřeboval meziročně téměř o 12 procent více.

Změny ve spotřebě elektřiny podle odborníků poměrně přesně odrážejí trendy v hospodářství. "Snad nic nekopíruje vývoj ekonomiky tak věrně jako spotřeba elektrické energie, tedy alespoň v horizontu let," uvedl analytik společnosti Patria Finance David Marek.

I když podíl průmyslu na celkové spotřebě elektřiny loni poklesl zhruba o jeden procentní bod, zůstává tahoun domácí ekonomiky s 35,2 procenta největším odběratelem. Sama energetika loni zaznamenala výrazný nárůst; její podíl na celkových odběrech stoupl na 18 procent z 15,8 procenta. Domácnosti mají nyní zhruba pětinový podíl.

Odborníci se většinou přiklánějí k tomu, že spotřeba elektřiny v následujících letech ještě poroste. Tempo růstu bude záviset především na rozsahu úspor a rychlosti, s jakou se bude snižovat energetická náročnost provozů - v průměru se hovoří zhruba o dvouprocentním zvýšení každý rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK