Změna zákona dopadne i na daňové přiznání

04.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Patříte mezi ty, co pravidelně podávají přiznání k dani z příjmu a nebo vás tato povinnost čeká teprve letos? Ať tak či tak, daňová přiznání stejně jako zákon o daních z příjmů se rok co rok mění. Formulář se, někdy více někdy méně, změní a všechny poplatníky čeká opět pečlivé čtení pokynů.

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů byl za svou existenci již nesčetněkrát novelizován. Začneme-li počítat kolik novel zákonodárci od roku 1992 ke změně zákona o daních z příjmů schválili, dostaneme se k číslu několika desítek. Co to pro nás poplatníky znamenalo? Stále znovu se učit a měnit zaběhané postupy a sledovat změny, které tyto novely do zákona přinesly.

Změny zákona se tak každoročně promítají i do formuláře daňového přiznání. Jeden rok je formulář téměř totožný, liší se třeba jen v několika řádcích či číslech, jindy se přiznání tak říkajíc překope od základu, a všichni poplatníci pak musí věnovat vyplňování daňového přiznání zvýšenou pozornost.


Dva typy daňového přiznání


Do zdaňovacího období 2004 existovaly dva druhy daňových přiznání pro fyzické osoby, označované jako Daňové přiznání typu A a Daňové přiznání typu B.  Zjednodušeně řečeno typ A byl pro poplatníky, kteří měli pouze příjmy ze závislé činnosti, typ B potom používali podnikatelé. Ptáte se proč existoval typ A pro zaměstnance, když roční vyúčtování za zaměstnance provádí zaměstnavatel? Ano, máte pravdu, ale existují i případy, kdy je zaměstnanec povinen podat daňové přiznání. Jedná se například o případ, kdy má zaměstnanec během zdaňovacího období souběžně příjmy od více zaměstnavatelů. Dále velmi často podávali tato přiznání osoby, kteří si chtěli odečíst zaplacené úroky z úvěrů na bydlení od základu daně, a tento odečet za ně nemohl provést zaměstnavatel. Tak spousta zaměstnanců pokud chtěla využít této možnosti jak si snížit daně, byla nucena podávat si sama daňové přiznání.


Daňové přiznání s přílohami


Radikální změna v daňovém přiznání nastala od zdaňovacího období 2005.  Od tohoto roku existuje již jen jedno daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, které lze rozdělit na základní část a 5 příloh. Přílohy jsou opět určeny pro osoby mající příjmy podle § 7 – 10 či ze zahraničí. Také osoby, které využívají společné zdanění manželů používají Přílohu č. 5. Možná právě zavedení společného zdanění manželů přimělo pracovníky ministerstva, aby přiznání razantně přepracovali a rozdělili ho na základní část a přílohy. Poplatník tedy vyplní základní část, ke které připojí pouze přílohy, které potřebuje podle příjmů, které v uplynulém zdaňovacím období měl.

Rozdělení přiznání na základní část a přílohy bylo určitě správným krokem. Nač má poplatník vyplňovat mnohostránkové přiznání a pročítat kolonky, které vůbec nepotřebuje, když mu v řadě případů postačuje pouze základní část s jednou či dvěma přílohami? Ovšem dá se i namítat, že příloh je hodně a některým poplatníkům může dělat problém se v nich vyznat. Ovšem pokud vyloučí ty, které nepotřebuje vyplňování daňového přiznání se mu značně zjednoduší.

Také reforma veřejných financí platná od letošního roku se bezesporu opět promítne do formulářů daňových přiznání. Vždyť díky zavedení rovné daně, se ruší nejen společné zdanění manželů, ale také například výpočet daně z příjmů dosažených za více zdaňovacích období. Rodiny s dětmi, které se poslední roky potýkaly s vyplňováním ne právě jednoduchého daňového přiznání, tak budou letos činit naposledy. Příští rok již jim opět provede roční vyúčtování jejich zaměstnavatel.

Jak konkrétně bude daňové přiznání pro zdaňovací období roku 2008 vypadat, to se ukáže až v průběhu tohoto roku po jeho přepracování. Jisté však je, že přílohu číslo 5, využívanou pro společné zdanění manželů, v něm již příští rok nenajdeme.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ