Dočkáme se jednoduchého daňového přiznání?

11.03.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Největší slabinou českého daňového systému je jeho administrativní složitost. Co zabere v některých zemích chvilku práce, v ČR pojme minimálně dvojnásob. Mnozí proto nepodnikají už jen z důvodu, aby nemuseli daňové přiznání podávat …

I přes tzv. daňovou reformu 2008, která změnila v českém daňovém systému mnohé, zůstala jedna oblast zcela nedoktnuta. Administrativní složitost podávání daňového přiznání patří v celosvětovém měřítku v ČR k nejvyšším. Podle studie Jak se platí daně 2008, publikované Světovou bankou, International Finance Corporation a společností PricewaterhouseCoopers skončila Česká republika v poslední desítce ze 178 zkoumaných zemí.

Za nemilé umístění vděčíme především faktu, že na splnění daňových povinností potřebují tuzemské firmy 930 hodin ročně. Pro firmy je tedy kontakt s daňovou správou bezesporu velkým strašákem i přes to, že čeští podnikatelé loni ušetřili 2,61 miliardy Kč díky zrušení nebo změně 70 informačních povinností vůči ministerstvům. Událo se tak na základě vládního programu snižování administrativní zátěže. Jak jsou na tom jednotlivci při podávání daňového přiznání daně z příjmů fyzických osob?


K čemu prozatím došlo: elektronické daňové přiznání


Pro živnostníky a podnikatele, kteří podávají daňové přiznání vlastními silami, nedošlo doposud k významnému zjednodušení. Daňový formulář má stále několik stran (4) a několik příloh (7). Abychom vládě nekřivdili, zmiňme alespoň dva vstřícné kroky. Mírné zlehčení přinesla možnost vyplňovat daňové přiznání elektronicky. Na stránkách Ministerstva financí vstoupíte do aplikace, která vám pomůže přinejmenším s počítáním. Pokud vám nic neříkají pojmy jako dílčí základy daně či minimální základ daně, program vás pohlídá, abyste je nezapomněli vyplnit. Vypsané elektronické přiznání musíte nicméně stejně vytisknout a donést na finanční úřad. Dalším pozitivním, letos uskutečněným a s úřady přímo souvisejícím krokem, je prodloužení úředních hodin do 18.00 (viz box níže).


Finanční úřady prodlužují úřední hodiny
Finanční úřady poslední týden v březnu kvůli končící lhůtě pro podání daňového přiznání prodlouží úřední hodiny do 18:00. Úřady v okresních městech pak budou otevřeny i v sobotu, 29. března, a to od 08:00 do 12:00. V den termínu pro podání daňového přiznání, v pondělí 31. března, budou úřady otevřeny od 08:00 do 18:00.

 

Jednostránkové daňové přiznání v nedohlednu


Současná vláda chce zajít tak daleko, že plánuje zjednodušit daňové přiznání tak, aby se všechno vešlo na jednu stránku. Zdá se vám to jako science fiction? Mezi jednotlivými zeměmi panují skutečně obrovské rozdíly. Pokud české firmy potřebují na podání daňového přiznání 930 hodin, tak například společnost ve Švýcarsku to zvládne za 1 den. Proč by tedy nemohlo být daňové přiznání pro fyzické osoby na 1 stránku a nemělo stačit 10-20 min na jeho podání?


Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ