Pozemkový fond bude fungovat další tři roky

17.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh ministerstva zemědělství na prodloužení fungování Pozemkového fondu ČR o další tři roky a jeho následnou transformaci na organizační složku státu spadající pod ministra zemědělství. ČTK informaci získala na internetových stránkách Úřadu vlády.

O návrhu měla vláda rozhodnout už 10. března, projednávání bylo ale přerušeno. Podle rozhodnutí vlády z roku 2004 měla být činnost PF ukončena v závěru příštího roku. MZe ale společně s ministerstvem financí přišlo s návrhem, aby fond nezanikl bez náhrady a k 31. prosinci 2012 byl transformován na organizační složku státu.

Ministr Gandalovič uvedl, že rok 2009 byl pro zrušení fondu nereálný. "Je zřejmé, že Pozemkový fond je k plnění zákonem stanovených úkolů odborně i technicky dobře vybaven a jednotlivé agendy má metodicky zvládnuty. Lze předpokládat jeho aktivní finanční bilance i v letech následujících. Z těchto důvodů považuji za ekonomicky důvodné maximální využití tohoto potenciálu," doplnil Gandalovič.

Transformace PF spočívá v definování objemu a struktury majetku, který by si měl stát ze strategických důvodů ponechat. "I v budoucnu bude nutné držet nějaký podíl státní půdy, především pro dopravní stavby," upozornil Gandalovič. Jednotlivé resorty proto nyní upřesňují své potřeby pro rozvojové plány, na příštích deset let zatím požadují téměř 70.000 hektarů.

Druhou zásadou transformace PF je co nejrychlejší odstátnění co nejvíce majetku, který nespadne do státní rezervy. V době vzniku k 1. lednu 1992 fond spravoval zhruba 900.000 hektarů zemědělské půdy. Počítalo se s prodejem 500.000 hektarů po restitucích. "Do konce loňského roku PF celkem převedl asi 470.000 hektarů, na odstátnění čeká ještě zhruba 200.000 až 250.000 hektarů," řekl mluvčí PF Michal Bureš.

Důvodem, proč se MZe bránilo zániku státního fondu, byl fakt, že by se pozastavil celý proces odstátňování majetku. "Což by ovšem nebylo v souladu s programovým prohlášením vlády, které naopak předpokládá urychlené vyjasnění vlastnických vztahů k půdě, to znamená dokončení restitucí a privatizaci zemědělské půdy," uvádí se v předkládaném materiálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK