Marks & Spencer odkoupil 51procentní podíl ve firmě COMS

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Společnost Marks and Spencer Group plc odkoupila 51procentní podíl svého franšízového partnera, společnosti COMS, a.s., za 13,6 milionu eur (cca 341 milionů Kč). ČTK to oznámil Marks and Spencer, který koupil podíl v COMS od akcionářů Dušana Mrozka a Zbyňka Mrózka

Společnost COMS se sídlem v Praze provozuje 13 prodejen Marks & Spencer v České republice, na Slovensku, v Lotyšsku a Litvě. Společný podnik plánuje na těchto trzích a v Estonsku otevřít v průběhu následujících let až 30 nových prodejen.

Součástí dohody je také domluva o odložené úhradě až do 5,2 milionu eur v závislosti na hospodářských výsledcích a dosažení předem vytyčených cílů, dodal Marks and Spencer.

Transakce je v souladu s plány Marks & Spencer investovat do svých franšízových partnerů v případech, kdy to přispěje ke zrychlení tempa jejich růstu a zefektivnění provozu, uvedla firma. Marks & Spencer plánuje rozšiřovat svoje mezinárodní působení a během příštích pěti let zvýšit svůj obrat z mezinárodního obchodu na 15 až 20 procent tržeb skupiny.

COMS, jedna z předních východoevropských soukromých firem v oblasti maloobchodu, je franšízovým partnerem Marks & Spencer od roku 1996 a má exkluzivní práva k provozování prodejen Marks & Spencer v daných zemích na základě franšízové smlouvy.

Marks & Spencer je největším britským oděvním řetězcem. V minulém fiskálním roce, který skončil v březnu 2007, Marks & Spencer ve svých zahraničních divizích utržil 610,6 milionu liber. Z celkových tržeb 8,59 miliardy liber to bylo zhruba sedm procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK