STEM: Osobní příjmy dnes a před rokem bez dramatických změn

20.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Zhruba polovina lidí (49 procent), kteří mají nějaký osobní příjem, má dojem, že po zaplacení všech daní bere nyní stejně jako před rokem. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM. Celkem 30 procent dotázaných říká, že bere méně, a 21 procent míní, že více než na jaře roku 2007. Příznivý trend vývoje výzkum zaznamenal v domácnostech s celkovým čistým příjmem nad hranicí 25.000 korun měsíčně.

Po třech měsících od ekonomických opatření vlády, která vyvolávala značné obavy, většina lidí konstatuje, že po odečtu všech daní bere zhruba stejně jako ve stejném období před rokem, anebo jsou rozdíly malé.

Jednotná sazba daně z příjmu fyzických osob je od letošního ledna 15 procent a 12,5 procenta od roku 2009 namísto starého systému čtyř daňových pásem ve výši 12, 19, 25 a 32 procent. Daň je nově počítána z takzvané superhrubé mzdy, tedy včetně pojistného placeného zaměstnancem i zaměstnavatelem. Ve skutečnosti tedy je 23,1 procenta, respektive 19,5 procenta v roce 2009.

Razantnější změna v příjmech nastala jen u desetiny lidí, a to směrem dolů. Není to dramatický rozdíl ani ve srovnání se situací na jaře 2007, vyplývá z průzkumu. Před rokem byl poměr těch, kteří si loni polepšili, a těch, kteří mírně ztratili, vyrovnaný. Letos mírně převažují lidé, kterým se příjmy trochu snížily.

Z výzkumu vyplývá, že jedinou významnější skupinou obyvatelstva vyjma nezaměstnaných, která pociťuje oslabení svých osobních příjmů, jsou důchodci. Naopak mírně si polepšili podnikatelé. Zaměstnanci si ani nepohoršili, ani nepolepšili.

Vývoj vlastních příjmů podle materiálních poměrů byl hodnocen dvěma způsoby. Prvním měřítkem bylo hodnocení materiálního zajištění vlastní domácnosti. Nejvíce lidí, kolem 60 procent, se řadí k "průměrně zajištěným" domácnostem.

Druhé třídění bylo vytvořeno podle nominální výše součtu všech čistých příjmů v rodině. Toto třídění nezohledňuje početnost rodin ani počet nezajištěných členů domácnosti, ale i přesto ukazuje, že zlom nastává někde kolem celkového příjmu 25.000 korun měsíčně. V domácnostech s celkovým čistým příjmem nad 25.000 korun měsíčně jsou četnější hlasy "polepšili jsme si" než hlasy "jsme na tom hůř".

Průzkum STEM rozděluje společnost také na vrstvy. Do horní společenské vrstvy se zařazuje nepatrný počet lidí, k vyšší střední vrstvě se řadí asi šest procent osob. Tradičně nejvíce (polovina) se Češi řadí k vrstvě střední. Další třetina populace se označuje za příslušníky nižší střední vrstvy a asi desetina se cítí být členy vrstvy dolní.

Průzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let v období od 1. března 2008 do 7. března 2008. Účastnilo se ho 1320 respondentů. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK