Škoda Praha nebo Finep plánují miliardové investice ve Vietnamu

21.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hanoj 21. března (zvláštní zpravodaj ČTK) - Zástupci českých firem, kteří doprovázejí premiéra Mirka Topolánka během jeho návštěvy Vietnamu, plánují investice za desítky miliard korun do místní ekonomiky. Firma Škoda Praha, dceřiná společnost ČEZ, například chce v zemi stavět uhelnou elektrárnu. Developerská společnost Finep zase kanceláře nebo byty. Topolánek i zástupci firem se dnes v Hanoji zúčastnili podnikatelského fóra.

Česká strana plánuje, že na financování elektrárenského projektu, na kterém se bude podílet také společnost Electricity of Vietnam, poskytne úvěr tři miliardy amerických dolarů (asi 48 miliard korun). "Uvažuje se o zafinancování celého projektu z české strany s využitím České exportní a banky a s pojištěním od Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP)," řekl novinářům ředitel Škody Praha Daniel Jiřička. Firma tak navazuje na kontrakt uzavřený loni na podzim.

Podle něj se zatím projekt nachází v počáteční fázi. Nejde o výběrové řízení a Češi jsou jedinými uchazeči. Češi nyní čekají na podklady od Vietnamců. "Následně budeme reagovat ve formě nabídky," uvedl. Firma uvažuje také o tom, že bude dovážet uhlí z Indonésie. Elektrárna, kterou chce firma vybudovat v provincii Tra Vinh, ležící v deltě řeky Mekongu, má mít šest pětisetmgawattových bloků.

Developerská firma Finep na fóru podepsala s vietnamskými partnery dohodu o spolupráci. Residenční výstavu chce realizovat v Hanoji a Saigonu. Hodnota kontraktu by měl představovat během pěti let asi půl miliardy dolarů. Podle předsedy představenstva Michala Kociana panuje nyní ve Vietnamu obrovský stavební boom. Rozdílem proti Česku je podle něj to, že zájemci si ve Vietnamu pozemky nenakupují, ale pronajímají. Firma se proto bude zúčastňovat výběrových řízení. Zájem podle něj Vietnamci mají především o menší byty.

Topolánek také uvedl, že finanční společnosti PPF, která v roce 2006 Ho Či Minově městě zřídila svoji kancelář, čeká na obdržení licence. Podle Topolánka by v tomto městě měl být proto znovu otevřen generální konzulát, honorární zastoupení totiž podle něj nestačí. "Když PPF dostane licenci, bude tam okamžitě sto lidí," podotkl. Stát se proto podle něj musí starat především o ochranu investic. Zajímavé příležitosti by podle něj v zemi mohly být i v pojišťovnictví.

V roce 2007 obrat vzájemného obchodu mezi Českem a Vietnamem podle Topolánka činil 253 milionů dolarů. Doplnil, že to představuje meziroční přírůstek asi o 60 procent. Český export byl asi 66 milionů dolarů, vietnamský vývoz 187 milionů dolarů. V současné době se podle premiéra také předpokládá podpis dvou kontraktů na vybudování velkého pivovaru v provincii Ha Nam a na dodávku technologického zařízení pro pivovar ve městě Haiphong.

Česká vláda již loni schválila exportní strategii zaměřenou právě na Vietnam, od které si ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje zvýšení českého vývozu do této asijské země. Vietnam je také na seznamu prioritních zemí, který je součástí schválené vládní exportní strategie ČR na roky 2006 až 2010.

Již loni na podzim například české firmy se zástupci vietnamských společností podepsaly sedm kontraktů v hodnotě přes 3,5 miliardy dolarů (69 miliard korun). Největší zakázkou byla právě stavba černouhelné elektrárny ve Vietnamu v hodnotě přes tři miliardy dolarů, na které se bude podílet Škoda Praha. Dohody byly podepsány v Praze na Česko-vietnamském podnikatelském a investičním fóru.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK