Získat dotaci vyžaduje odvahu, znalosti a trpělivost

01.04.2008 | , Finance.cz
EU


Cesta k získání dotace z evropských fondů je plná nástrah a administrativních překážek. Sáhnout si na evropské peníze tak není vůbec jednoduché. I v případě využívání prostředků některého z fondů Evropské unie však platí, že štěstí přeje připraveným.

Evropská unie již na začátku 80. let přistoupila k systému přerozdělování vložených prostředků, kdy ze svého unijního rozpočtu dotuje chudší členské země EU. Právě eurounijní dotace jsou stále populárnějším způsobem, který může pomoci vyřešit problémy s financováním nejen obecních a podnikatelských aktivit a záměrů. Jen pro období 2007 - 2013 byla z evropského rozpočtu pro české subjekty vyčleněna částka ve výši 26,7 miliardy eur.


K evropským penězům vede trnitá cesta, udělením dotace vše nekončí


Přesné informace o tom, komu, kdy, na co a v jaké výši mohou být dotace poskytnuty je třeba hledat v jednotlivých operačních programech a programových dodatcích. Přestože ministerští úředníci pro čerpání prostředků z Evropské unie přijali hned čtyřiadvacítku operačních programů, na cestě k evropským penězům narazí žadatelé na mnoho překážek. Ne každému se poštěstí splnit všechny stanovené procedurální požadavky, ne každý se vyzná v legislativních pravidlech a potyká si s náročnou administrativou.

Tabulka: Časová náročnost projektů (čistý čas bez přestávek v hodinách)

Časová náročnost projektu Nastudování metodiky Technická části projektu Ekonomická část projektu
Lehký 5 h 20 - 60 h 20 h
Průměrný 10 h 60 - 120 h 50 h
Náročný 15 h 100 - 400 h 100 h

Zdroj: www.edotace.cz

Podaří-li se mu už prokousat počátečními problémy a dodržet veškeré formální náležitosti pro získání dotace, nemá ještě zdaleka vyhráno. Na cestě je další často mnohem složitější překážka, kterou je následná agenda, tj. samotné administrativní zabezpečení již běžícího projektu. Je bez debat, že peníze z Evropy pomáhají. Jejich čerpání je však často spojeno s takovými nároky, že splnění je pro mnoho žadatelů nadlidským úkolem. Poté, co zjistí podrobnosti ohledně čerpání dotací, raději se bez injekcí z EU raději obejdou.


TIC: Systém přidělování dotací má nedostatky


Pokud patříte k těm, kteří chtějí na vlastní pěst požádat o některou z dotací, připravte se na dlouhý boj, na jehož konci může být namísto vytoužených peněz také vztek a rozčarování. Vypovídají o tom nejen zkušenosti lidí, kteří přišli do styku s vyplňováním hordy formulářů. Vzhledem k nízké efektivitě využití zdrojů z EU se nevládní organizace Transparenci International rozhodla před dvěma lety posvítit na důvody nevyužívání peněz. Výsledek? Systém přidělování dotací z fondů EU má vážné nedostatky: je nepřehledný, neprůhledný, nejednotný a dostupnost informací veřejnosti je nedostatečná.

Určité problémy se podle studie vyskytly i na straně žadatelů, kteří často nebyli schopni zajistit kvalitní realizaci projektu, stejně jako nemohli zaručit dostatečnou částku na spolufinancování projektů. Podobná situace byla podle Transparency International také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Litvě, Estonsku a Lotyšsku. Naopak v Německu nebo Rakousku je podle odborníků čerpání dotačních titulů mnohem jednodušší a má jasnější pravidla. Od té doby však proteklo evropskými fondy mnoho milionů a byly schváleny stovky žádostí, a tak nezbývá než doufat, že se situace zlepšila.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát