Zkrachovalého zpracovatele krůt Adex koupil podnikatel z Č. Lípy

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lom u Tachova (Tachovsko) 8. dubna (ČTK) - Zkrachovalého zpracovatele krůt Adex Agro vydražil v pondělí podnikatel z České Lípy. Za podnik v Lomu u Tachova zaplatí vyvolávací cenu 28,2 milionu korun, o 1,2 milionu Kč vyšší než byla v prvním kole dražby v únoru. Firma byla největším zpracovatelem krůt v ČR, loni v červenci na ni byl prohlášen konkurz a od srpna nevyrábí. Čtyřmilionovou dražební jistinu složil ještě jeden zájemce, který se do licitace nezapojil. Řekl to konkurzní správce Vojtěch Levora.

Adex vydražil jako fyzická osoba Vladimir Vladimirov, jehož firma ANDY má v České Lípě kolem 200 lidí. V roce 1992 začal s prodejem dílů automobilů VAZ a Škoda, poté koupil obchodní dům ve městě, spravuje nemovitosti, vlastní realitní kancelář a penzion.

"Budeme chtít obnovit potravinářství, pokud to bude životaschopné," řekl Vladimirov. Nyní zpracuje analýzu hospodaření, nabídky chovatelů krůt a zjistí stav technologie. Pokud by rozbor trhu krůtího masa v ČR nedopadl pro Adex dobře, nevylučuje, že by část nebo celá hala sloužila jiné výrobě, například kabelových svazků nebo šití potahů. "Práci nabídneme přednostně místním," řekl Vladimirov.

Lidé z Lomu, kteří musí nyní dojíždět za prací k pásům montážních linek do Boru a Tachova, se chtějí do Adexu vrátit. "Všichni by to uvítali, mají k podniku vztah," řekl starosta Lomu Aurel Ardeleanu.

Kupec podnik převezme poté, co doplatí více než 24 milionů korun, což musí nejdéle do 90 dnů. Vladimirov zaplatí ve chvíli, kdy se rozhodne, jaká výroba v Lomu bude životaschopná.

"Pokud by měl surovinu (živé krůty a krocany), lze výrobu obnovit velmi brzy," uvedl Levora. To potvrdil také ředitel Xavergenu Josef Čtvrtečka, kterému Adex dluží přes deset milionů korun. "Pokud by byla jistota plateb, chovatelé by bez problémů dodávali Adexu a neprodávali by krůty do Německa a Polska," dodal. Podle Františka Boudy z pražské obchodní firmy Australia Export Import musí mít Adex, aby byl výdělečný, obrat 20 milionů Kč měsíčně, k čemuž potřebuje zpracovat 700 tun masa. Podnik je schopen pokrýt dvě třetiny českého trhu.

Kralovická zemědělská z Plzeňska dodává nyní veškerou produkci krůt do Německa a Polska, podobně jako další farmáři, kteří dříve s Adexem spolupracovali. Podle Jiřího Zajíce ze ZOD Mrákov na Domažlicku přestala kvůli nevýhodným cenám řada českých firem krůty chovat.

Správce přednostně vyplatí z inkasovaných peněz 100 zaměstnanců, kterým firma dluží pět platů včetně odstupného, jež činí v průměru 10.000 korun měsíčně. "Poté upokojím oddělené věřitele, tedy banky," řekl Levora. Zbytek rozdělí poměrně všem dodavatelům, kteří měli u Adexu obchodní pohledávky. Pokud by vše šlo ideálně, bez soudních sporů, konkurz by skončil do roka. Už nyní ale řeší správce dvě incidenční žaloby na určení pohledávek a připravuje jejich druhý přezkum.

Ve vybavené továrně pracuje pouze pět lidí a hlídá ji ochranka. Měsíčně platí správce 300.000 Kč provozních nákladů z uhrazených pohledávek. Součástí objektu je čistírna pro obec, dále se udržuje chlazení výrobny. Ztráta firmy se dále neprohlubuje.

Třináct let fungující Adex, jehož majitelem je od roku 2004 družstvo Agrokrocan, zbankrotoval kvůli nedostatku suroviny. Firma má 220 věřitelů, jimž bylo zatím uznáno 200 milionů Kč pohledávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK