Tržby ŘLP loni vzrostly o 12 pct na 3,1 mld. Kč

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Státní podnik Řízení letového provozu loni utržil 3,1 miliardy korun, což je téměř o 12 procent více než v roce 2006. Oznámil to mluvčí ŘLP Richard Klíma. Největší zásluhu na růstu má poslední čtvrtletí, kdy provoz letadel výrazně zhoustl. Celkem loni přelétlo nad Českou republikou 654.000 letadel, o 5,4 procenta více než rok předtím.

Ještě rychleji než tržby vzrostl čistý zisk podniku. Zatímco v roce 2006 činil 160 milionů, za loňský rok se zvýšil na 289 milionů korun. Srovnání je ale podle Klímy zavádějící, protože zisk v oboru řízení letového provozu není hlavním ukazatelem.

Je administrativně omezen na "přiměřenou míru" a nemůže růst donekonečna; pokud míru překročí, musí podnik v dvouletém cyklu snižovat ceny služeb. Zisk se musí navíc investovat zpět do dalšího rozvoje firmy.

Hlavním zdrojem příjmů ŘLP byly loni traťové navigační služby, které tvoří více než dvě třetiny celkových tržeb. Čtvrtinou se na příjmech podílely přibližovací poplatky na letištích v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech.

Rostoucí trend zaznamenaly také výnosy z komerčních aktivit, kam patří například letecká škola. Rozvoj a další využití komerčních činností je součástí podnikové strategie, kterou prosazuje nový ředitel podniku Jan Klas. ŘLP nyní například spolupracuje s letištěm v Českých Budějovicích, které se připravuje na spuštění veřejného mezinárodního provozu.

ŘLP od ledna snížilo v souladu s nařízením EU poplatky za přistání i přelety. Za přistání platí letecké společnosti zhruba o desetinu méně než v roce 2007, přeletové navigační služby zlevnily přibližně o pět procent. Změna poplatků by ale podle Klímy neměla nijak výrazně ovlivnit letošní tržby, neboť počet letadel v českém vzdušném prostoru stále roste.

Největšími zákazníky ŘLP jsou České aerolinie, Lufthansa, British Airways, Travel Service, EasyJet, Air France, Swiss International Airlines, KLM, Smart Wings, Austrian Airlines a Raynair.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK