Soutěž o nejlepšího zaměstnavatele vyhrála 3M Česko

10.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Vítězem pátého ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky v roce 2008, kterou pořádá poradenská firma Hewitt Associates, se stala společnost 3M Česko. Na druhém místě skončila firma Logos, na třetím Cisco Systems. Loni vyhrála společnost IKEA. Hewitt Associates o tom dnes informovala ČTK.

Další místa v první desítce letos obsadily společnosti Hilti ČR, Microsoft, Aquasoft, EN Telekomunikace, Oriflame, GlaxoSmithKline a KRKA ČR. "I letos se v žebříčku umístily velké i malé, české i nadnárodní společnosti. Prokazuje to, že o umístění nerozhoduje jméno, obor či jak se firma prezentuje navenek," komentovala žebříček projektová manažerka studie v ČR a SR Ludmila Novotná.

Studie podle ní ukázala na to, že zaměstnanci deseti nejlepších zaměstnavatelů jsou výrazně spokojenější se všemi částmi pracovního života, přímým nadřízeným počínaje a odměňováním konče. Nejlepší zaměstnavatelé mají o 23 procent více motivovaných zaměstnanců v porovnání s průměrem trhu.

Motivovaní zaměstnanci přinášejí společnosti lepší obchodní výsledky. Nejlepší zaměstnavatelé vykazují proti průměru o 24 procent vyšší návratnost pro akcionáře a dvojnásobně vyšší tržby na zaměstnance než zaměstnavatelé průměrní. Lépe vycházejí i personální ukazatele. Nejlepší zaměstnavatelé mají na manažerských pozicích fluktuaci poloviční proti ostatním firmám. Fluktuace nově nastupujících zaměstnanců je u nich během prvního roku nižší o třetinu. Zaměstnanci nejlepších mají o tři dny nižší průměrnou absenci na zaměstnance kvůli nemoci.

Nejlepší zaměstnavatele výrazně odlišuje od ostatních společností vnímání vrcholového managementu zaměstnanci. Své vedení hodnotí lépe ve všech dotazovaných oblastech téměř o třetinu více zaměstnanců nejlepších podniků. Zaměstnanci těchto firem mají pocit, že se o ně vedení zajímá a považuje je za nejdůležitější zdroj společnosti.

Studie Nejlepší zaměstnavatelé ČR 2008 posuzuje firmy na základě názorů vlastních zaměstnanců, personálních politik společnosti a pohledu jejich nejvyššího vedení. Soutěže se mohly zúčastnit společnosti, které mají alespoň 50 stálých pracovníků a jež na českém trhu působí alespoň dva roky. Přímo bylo osloveno více než 400 nejvýznamnějších firem působících v ČR.

Do studie se přihlásilo 51 společností, z nichž podmínky pro analýzu splnilo 45 firem. V těchto firmách bylo shromážděno 8056 vyplněných zaměstnaneckých dotazníků. Tento vzorek reprezentuje populaci a názory více než 20.000 zaměstnanců. Jednotlivá odvětví byla prý zastoupena relativně rovnoměrně.

Společnost Hewitt Associates, která je největší mezinárodní poradenskou a outsourcingovou firmou na světě, se zabývá problematikou řízení lidských zdrojů. Prostřednictvím více než 24.000 zaměstnanců působí v 35 zemích světa. V Česku a na Slovensku pracuje 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK