Kde hledat brigádu při studiu?

28.04.2008 | , Finance.cz
Studentské centrum


Studenti často řeší problém nedostatku finančních prostředků. Pokud nepostačí pomoc od rodičů, nezbývá než si na studiích přivydělat. Dnes se podíváme, kde si práci či brigádu najít. A možností se nabízí skutečně mnoho.

Téma týdne: Studium a práce


Každý student, který se rozhodne si při škole přivydělat, by si měl nejprve asi ujasnit co od práce očekává. Existuje řada možností práce v rámci dělnických profesí. Jednorázová brigáda na týden či dva, soboty, víkendy. Někomu toto může vyhovovat.

Ovšem existuje i jiná možnost. Najít si práci v oboru, který studujete. Ať již by se mělo jednat o jednorázovou brigádu, nebo o delší pracovní poměr, například se zkrácenou pracovní dobou. Výhodou takovéto brigády je to, že můžete ve škole získané vědomosti využít i v reálném životě. Praxe se poměrně často výrazně liší od teorie, kterou student zná ze školních lavic.

Má-li student jasno, jakou formu brigády bude hledat, dříve než využije další možnosti, je dobré se poptat přátel či známých, zda o nějaké vhodné práci nevědí. Právě taková osobní doporučení velmi často pomohou vhodné místo najít. Pokud se vám tímto způsobem nepodaří vhodnou práci při studiu najít, nezbývá než využít další možnosti.


Inzeráty


Zdrojem informací o volných pracovních místech mohou být různé druhy inzerátů. Každé tištěné médium má svůj určitý okruh čtenářů. A firmy to velmi dobře vědí. Je tedy velká pravděpodobnost, že v tisku, který čtete, najdete inzeráty, které vás osloví.
Další možností je koupě přímo inzertního časopisu s nabídkou volných pracovních míst.


Agentury


Ne všechny baví pročítat stovky inzerátů a rádi by dali přednost jiné možnosti. Právě jim  by mohla vyhovovat nabídka různých personálních agentur. Po zaslání životopisu, případně vyplnění dotazníku bude zájemce o práci agentura sama kontaktovat a informovat ho, že pro něj našla vhodné místo. Je potom už jenom na něm, zda ho nabízená pozice osloví a zda splní další požadavky případného zaměstnavatele.


Internet


V současné době řada z uchazečů o práci či brigádu zavítá na internet a využije možností, které nabízejí specializované pracovní portály. Nabídky práce jsou zde aktuální, přehledně řazené, a hlavně máte možnost si je vybírat podle vámi zvolených kritérií (profese, lokalita, plat, brigáda). Okamžitě a snadno se můžete přihlásit do výběrových řízení a to nejčastěji přes tzv. odpovědní formulář.

 

Výhody hledání práce po internetu

  • výběr mezi nabídkami firem na základě zadaných požadavků
  • aktuální informace o nabídkách, nabídka se mění pružněji než v tištěných médiích
  • přístup k informacím - 24 hodin děnně, 7 dní v týdnu
  • okamžitá možnost reakce (poslat životopis e-mailem)
  • získání informací o případném zaměstnavateli

 

Internet ovšem nejsou jen specializované pracovní servery, ale hledat volná místa lze i přímo na webových stránkách konkrétních firem.
Studenti tedy mohou využít řadu možností, jak si najít pro sebe vhodnou brigádu. 


Životopis, motivační dopis, pohovor


Pokud již student nalezne nabídku, která jej osloví, je třeba se o práci v dané firmě ucházet. Pravděpodobně bude třeba vypracovat životopis, případně přidat motivační dopis. I když se to nezdá, jsou to první dokumenty, které váš budoucí zaměstnavatel od vás obdrží, proto je dobré jim věnovat náležitou pozornost. Mohou totiž zásadním způsobem ovlivnit vaši šanci na přijetí do zaměstnání. Přečtěte si bližsí informace o životopisu a motivačním dopisu. Pokud si vás zaměstnavatel na základě těchto dokumentů vybere, bude vás pravděpodobně čekat pohovor. I na něj je dobré se připravit. Přečtěte si, jak se připravit na pracovní pohovor. Myslete na to, že první dojem velmi často rozhodne o vašem úspěchu či neúspěchu!

Většina brigád či nabízených prací je v rámci pracovně prvních vztahů. Ovšem studenti mají i další možnost, kterou je podnikání na základě živnostenského listu, ale o této možnosti až v dalším článku.
 

2885.jpgPři studiu není financí nikdy dost. Nevíte, kde hledat brigádu? Jakou smlouvu uzavřít či zda raději začít pracovat na vlastní pěst jako podnikatel? Právě těmto otázkám se věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků.


 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát