Financovat studia není jednoduché

29.04.2008 | , Finance.cz
Studentské centrum


Studium je určitě dobrá investice do života, ovšem určitě nikdo nepochybuje o tom, že tato investice není zadarmo. S vystudovanou vysokou školou má mladý člověk širší uplatnění, ale studium, i když u nás není zavedeno školné, určitě zadarmo není. 

Většina rodičů se snaží dát a udělat pro své děti to nejlepší. Jednou z takových věcí, pokud je to alespoň trošku možné, je zajistit dítěti možnost vystudovat. Vysokých škol, ať již veřejných nebo soukromých je u nás celá řada a je jen na schopnostech a zájmech mladých lidí, vybrat si tu, která je pro ně vhodná.

Ovšem o vhodnosti, či nevhodnosti vysoké školy, lépe řečeno oboru, který se mladý člověk rozhodne studovat, by neměly rozhodovat pouze jeho zájmy, ale také jeho budoucí možnost uplatnění. Nejlépe samozřejmě je pokud si člověk najde takový obor, který ho nejen baví, ale po jehož vystudování nebude mít problém najít pro sebe dobrou práci.


Bez pomoci rodičů to jde stěží


I když se o zavedení školného na vysokých školách hovoří už několik let, stále je studium na veřejných vysokých školách zdarma.  Tedy alespoň co se týče poplatků za studium v podobě školného. Jinak se o studiu zadarmo dá mluvit jen stěží.  Studium je pro většinu vysokoškoláků spojeno s nutností ubytování na kolejích či v pronájmu. Učebnice a skripta také něco stojí a i na studiích musí člověk něco jíst. Přičteme-li k těmto nákladům ještě nějaké prostředky na kulturní a sportovní život studenta, dostaneme se při dnešních cenách k nemalým částkám. A kde na to vše vzít?

Většina rodičů se sice snaží své dítě na studiích finančně podporovat, ale mnohdy jejich pomoc nestačí a pokud si chce student během studia, alespoň trochu finančně přilepšit, nezbývá mu než se zapojit do pracovního procesu. Možností je v současné době nepřeberné množství, záleží jen na mladém člověku, pro jakou formu přivýdělku se rozhodne.


Práce rozšíří rozhled


I když by se v době studia měl člověk věnovat hlavně studiu, nemůže mu nějaká forma přivýdělku uškodit, spíše naopak. Pokud se mu podaří najít práce, která má alespoň částečně nějaký vztah k jeho studovanému oboru, nejen že se mu rozšíří obzory, ale také má možnosti si teoretické informace získané studiem osahat v praxi, zjistit, jak teorie funguje v praxi. A co navíc, tyto zkušenosti se mu mohou v budoucnu hodit při hledání zaměstnání, případně může do firmy, kde pracoval během studií, po jejich ukončení i nastoupit a dále budovat svou pracovní kariéru.

Ale abychom nezapomněli na to prvotní, co vede studenta k hledání práce i při studiu. Nejen, že již během studií získá zkušenosti z reálného světa, ale také si určitě významně polepší finančně. A každá koruna se určitě hodí.


Nabídek je dost


V současné době, kdy se nezaměstnanost snižuje a tudíž ubývá lidí, kteří hledají práci se mnoho firem dostává do problému, že potřebuje nové zaměstnance a nemá je kde hledat.

Dá se tedy říci, že současná doba přeje lidem, kteří chtějí pracovat. Zatímco dříve bylo těžké najít práci, nyní si zaměstnanci mohou vybírat a dokonce si i klást požadavky, pokud o ně firma projeví zájem.

Je tedy na každém studentovi, zda možnosti, která současná doba nabízí, využije a při studiu si nejen finančně přilepší, ale získá pracovní zkušenosti, které mu již nikdo nevezme.

 


Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát