VERZE 2-ECB má "značné obavy" o udržitelnost slovenské inflace

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citát ze zprávy, další...

...podrobnosti)

Evropská centrální banka (ECB) ve středu uvedla, že má "značné obavy", zda Slovensko dokáže dlouhodobě udržet pod kontrolou inflaci, pokud podle plánu v lednu 2009 přijme euro.

Slovensko v březnu splnilo nominální podmínky pro vstup do eurozóny, pokud jde o inflaci, veřejné finance, měnovou stabilitu a úrokové sazby.

ECB si však ve své poslední konvergenční zprávě položila otázku, zda se Slovensko dokáže vyhnout rychlejší inflaci, pokud vstoupí do zóny jednotné měny. Banka zmínila cenová rizika při horní straně.

"V souhrnu lze říci, že ačkoli se 12měsíční průměrná míra... inflace na Slovensku nachází hluboko pod referenční hodnotou, existují značné obavy ohledně udržitelnosti inflační konvergence," uvedla ECB ve zprávě o připravenosti členských zemí EU na přijetí eura.

Slovensko rovněž musí rychleji snížit rozpočtový deficit, pohnout se zatuhlým pracovním trhem a udržet pod kontrolou růst mezd. Jedině tak se vyhne nadměrné inflaci, až přijde o možnost samostatné měnové politiky nebo revalvace měny, dodala ECB.

Bratislava plánuje vstoupit do eurozóny 1.ledna 2009 a je v současnosti jedinou členskou zemí EU, jež se chystá v nejbližší budoucnosti přijmout euro.

Političtí představitelé Evropské unie rozhodnou o tom, zda je Slovensko připraveno přijmout euro, během několika příštích měsíců poté, co vezmou v úvahu názory ECB a ekonomů Evropské komise v Bruselu.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK