Pohled za hranice studentských účtů

13.05.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vyplatí se studentovi nestudentský účet? Není někdy výhodnější si už jako student uzavřít standardní běžný účet pro pracující? Nepředešli byste takto pasti, kterou na vás banka může nastražit v podobě výhodného studentského účtu, který se ovšem pak překlopí na poplatkové monstrum? 

Celý tento týden se v pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnujeme studentským produktům. Přes fakt, že bankovní domy na nich nevydělají, představují pro ně studenti důležitý klientský segment. Pokud si totiž vyberou banku už při studiu a uzavřou u ní běžný účet, je vysoce pravděpodobné, že u ní zůstanou i po nástupu do zaměstnání. Tedy v zájmu každé banky je poskytovat maximálně výhodné studentské účty, protože i když pak standardní běžný účet už tak například cenově ideální nebude, bývalý student si ho po překlopení často ponechá. Typickým příkladem takového chování je v České republice třeba Česká spořitelna. Její účet Student+ je mezi studenty velmi populární. Po překlopení na standardní běžný účet (Osobní účet) však poplatky nezanedbatelně vzrostou (viz článek Osobní účet České spořitelny. Zblízka).


Setrvačnost v užívání běžných účtů


Důvodů, proč si bývalý student, začínající právě pracovat, obvykle neuzavře po vypršení studentských podmínek účet u jiné banky je více. Tak především, pokud byl spokojený, nenapadne ho chodit jinam. Při nástupu do zaměstnání neví, kam by dříve skočil, a jednou z prvních informací, kterou po něm zaměstnavatel požaduje je i číslo bankovního účtu. Bývalý student tedy nemá čas ani myšlenky na hledání nové banky a zařizování nového účtu. Apropó, nejen potencionální zřizování, ale i rušení starého účtu, by ho stálo trochu námahy. Zvláště, pokud by v minulosti využíval třeba trvalé příkazy nebo inkasa...

Na tomto místě je třeba podotknout, že nechuť k rušení a uzavření běžného účtu u jiné banky je typická pro velké procento českého obyvatelstva. Na vysoké bankovní poplatky slyšíte nadávat každého třetího, ovšem že by se pak ten dotyčný poohlédl, kde by mu nabídli služby levnější, se stane zřídka. Pravda, kvůli měsíční úspoře třeba 100 Kč, se málokdo odhodlá k akci...


Vyplatí se studentovi nestudentský účet?


Výše uvedené nás vybízí k zajímavému zamyšlení. Není tedy někdy lepší si už jako student uzavřít standardní běžný účet pro pracující? Nepředešli bychom takto pasti, kterou na nás banka může nastražit v podobě výhodného studentského účtu, který se pak ale překlopí na poplatkové monstrum? Podívejme se na dva případy, které vybízí k bližšímu prozkoumání. Řeč je o běžných účtech s podobným názvem, ovšem se zcela jiným charakterem: eKontu a mKontu.

eKonto patří k vlajkovým produktům spojivší se eBanky s Raiffeisenbank. „Za splnění určitých podmínek, může eKonto vyjít studenta levněji, než účet pro něj apriori určený -  Kompletkonto Student (vedení 20 Kč/měsíc),“ konstatoval tiskový mluvčí Raiffeisenbank, Tomáš Kofroň. To je pravda, ovšem za předpokladu, že by student měsíčně při studiu pravidelně vydělával 15.000, lépe 20.000 Kč čistého (viz článek eKonto: Klienti eBanky jsou ve střehu). Tehdy by studenta vedení účtu nic nestálo a užíval by si vysoké kvality služeb, které eKonto bez pochyb umožňuje.  Asi nebudeme moc úzkoprsí, když však výše uvedené výše příjmů budeme považovat pro drtivou většinu studentů za science-fiction.

Druhým kandidátem je účet mBank – mKonto. Za vedení účtu si banka neúčtuje žádné poplatky a rovněž v jiných oblastech, třeba výběrech z bankomatů, válcuje i nabídku konkurence pro studenty (viz článek: mKonto: Nulové poplatky až do konce světa?). U mKonta však zatím chybí možnost přečerpat účet do mínusu - kontokorentu. Tento úvěr je pro mnoho studentů natolik klíčový, že jeho absence podstatně snižuje atraktivnost tohoto účtu. Až však mBank kontokorentní úvěry zprovozní, nebude moc důvodů (viz včerejší článek), proč uzavírat studentské účty.


Studentské účty zatím vládnou


Vzato kolem a kolem, v současnosti jsou speciální studentské účty stále nejvýhodnějšími produkty na trhu. Pokud splňujete podmínky, dejte jim přednost před nabídkou pro pracující a těšte se ze souvisejících služeb. Nezapomeňte se však na moment zamyslet, když dostudujete, a banka vám předloží nový ceník. Přejít jinam může být někdy na místě...

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ