Na co myslet před dovolenou?

22.05.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Odjezd na dovolenou je téměř vždy doprovázený nedostatkem času. Každý z nás zažil mnohokrát, že by potřeboval přesně o jeden víc, než má. Připomeňme si několik naprosto zásadních věcí a bez nichž bychom neměli na dovolenou vyrazit.

Téma týdne: Nastává čas dovolených

Většina z nás tedy balí na poslední chvíli a teprve během cesty zjišťujeme, že máme kufr plný věcí, které nepotřebujeme a chybí nám některé dost podstatné.  Ovšem, pokud jsme se na dovolenou vůbec dostali, protože jsme možná přišli na letiště o den později, nebo jsme si vzali pas babičky, popř. jsme na letišti úplně v jiném městě, než ze kterého máme odlétat. To není vtip, to jsou příklady z praxe. Na tomto místě určitě nechceme radit, jak zabalit ideální kufr, i když to možná není také špatné téma.

Podívejme se na několik naprosto zásadních věcí, na které musíme myslet, a bez nichž bychom neměli na dovolenou vyrazit.


Destinace


Jakmile se rozhodneme pro dovolenou v konkrétní zemi a na konkrétním místě, musíme si položit několik zásadních otázek:

  • Jaká jsou zdravotní rizika dané destinace a daného místa?
    Pokud cestujeme s cestovní kanceláří, měla by nás cestovní kancelář při nákupu zájezdu na tato rizika upozornit. Pokud se tak nestane, určitě se zajímejte sami. K informacím, které získáte na internetu nebo u Hygienických stanic přistupujte střízlivě. Nezapomínejte na to, že internet „unese všechno“ a hygienické stanice jsou součástí „businessu farmaceutických firem“, žijí z prodeje očkování. Finální rozhodnutí je na vás a nesete si za něj plnou odpovědnost. Čím více informací máte k dispozici, tím správněji se rozhodnete. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, pak se ptejte, ptejte, ptejte…
  • Mám dostatek času na to, abych se na tato rizika připravil?
    Pokud zjistíte, že je nezbytné se na cestu do destinace očkovat, musíte si velmi pečlivě naplánovat čas očkování. Pokud termín vaší dovolené nedovoluje splnit všechny požadavky očkování, je lepší necestovat nebo se neočkovat. Nejhorší co můžete udělat je, odcestovat tzv. „rozočkovaný“, tedy v době, kdy není dokončen cyklus očkování, to si zaděláváte na pořádný průšvih.


Cestovní doklady


I v zemi, kam můžete vstoupit bez cestovních dokladů mohou nastat situace, kdy budete muset prokazovat svou totožnost, kdy budete potřebovat pomoc ambasády, kdy budete potřebovat komunikovat s policií nebo lékaři = vždy mějte u sebe cestovní doklady, a to pokud možno platné alespoň 6 měsíců po plánovaném návratu.

Do mnoha zemí nemůžete vstoupit bez platného pasu a naprostá většina zemí požaduje, aby platnost pasu byla alespoň 6 měsíců po vašem plánovaném návratu. Důvodem je to, že se můžete v zemi zdržet z neplánovaných důvodů, např. nemoc, nehoda, vězení apod. a navštívená země chce mít jistotu, že máte platné dokumenty.

Velkou pozornost věnujte tomu, zda potřebujete ke vstupu do země vízum! Pokud cestujete s cestovní kanceláří, měli byste takovou informaci dostat od cestovní kanceláře. Ale i tak doporučuji věnovat tomu pozornost a informace od cestovky si raději prověřit. Vízum většinou není součástí ceny a v důsledku nesete svou odpovědnost za to, že vás do země nepustí.

Pokud cestujete s dětmi, seznamte se s podmínkami, za kterých děti mohou vstoupit do země – zda musí mít svůj pas apod.


Pojištění


Cestovat bez pojištění je naivní hloupost. Ušetřené peníze za pojištění vás při prvních potížích budou velmi mrzet. Při cestování může nastat spousta  drobných potíží, které si sice vyřešíte sami, ale pokud jste pojištění, nejdou na váš účet. Zpožděná nebo ztracená zavazadla, zpožděná letadla apod. Mohou ovšem nastat i závažné problémy – okradení, nehody, onemocnění apod. V takových případech je pojištění nezbytné. Věnujte pozornost svému pojištění a velmi pečlivě prostudujte, co kryje a co ne, abyste nebyli nemile překvapeni. Velkým zklamáním mohou být především pojištění u karet, které se sice tváří jako skvělý dárek, ale většina z nás ve skutečnosti neví, co takové pojištění kryje. 


Hotovost nebo karta


Pečlivě rozvažte, zda potřebujete do destinace, do které se chystáte (ale i v zemích, kde třeba jen přesedáte!) hotovost. Zda je platba kartou v destinaci běžná, za jakých podmínek apod. Podle toho si určete kolik hotovosti potřebujete a jaké. Jsou destinace kde 1 EUR = 1 USD a v takovém případě vzít si s sebou euro je zaručený prodělek. Zároveň zvažte jaké hodnoty bankovek budete potřebovat, zda na místě vrací lokální měnu nebo valutu apod. Mějte připravené drobné na spropitné apod. 

Autorečm článku je Jan Papež, majitel cestovatelského portálu Sopka.cz. sopka.jpg 

  

S létem si většina nás spojuje čas dovolených, a protože se léto nezadržitelně blíží, budeme se dovolené věnovat v naší  pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Podívejte se jak financovat dovolenou, jaký typ dovolené si vybrat, jak při jejím nakupu ušetřit či na co před dovolenou nezapomenout.

 

Autor článku

Jan Papež  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU