Centrum Excalibur u Hatí otevřelo po požáru nové obchody

22.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hatě (Znojemsko) 22. května (ČTK) - Zábavní a nákupní centrum Excalibur City u Hatí na Znojemsku zprovoznilo část, kterou před rokem a půl zasáhl velký požár, a díky tomu očekává vyšší návštěvnost. Loni centrum přivítalo 4,5 milionu lidí, letos by to mělo být o několik set tisíc více, řekl mluvčí Excalibur City Jiří Čadan.

Návštěvnost centra poblíž rakouských hranic roste každým rokem. V roce 1993, kdy provozovatel začínal s malým duty free shopem, přijel necelý milion návštěvníků. O deset let později už to byly skoro čtyři miliony, předloni 4,3 milionu. Nové obchody, jejichž rekonstrukce a dostavba přišla na desítky milionů korun, by měly nalákat další stovky tisíc lidí navíc. Pro srovnání - brněnská nákupní centra na jih od krajského města ročně navštíví mezi šesti a sedmi miliony lidí.

Do budoucna chce provozovatel Excalibur City centra vybudovat v jeho blízkosti nový sportovní a přírodní park a zábavní fantasy-park. Pro nové projekty má centrum připraveno kolem 100 hektarů pozemků, uvedl Čadan.

Současný Excalibur se rozkládá na ploše 13 hektarů. Soustřeďuje přes 270 obchodů, 14 restaurací a kaváren a dvě kasina. V celém areálu pracuje skoro tisícovka lidí. Část z nich přišla o práci právě kvůli ohni, nyní se ale do centra vrací.

Předvánoční požár tržnice v Hatích v prosinci 2006 poškodil zhruba desetinu centra a způsobil škody za více než pět milionů eur (podle tehdejšího kurzu zhruba 150 milionů korun). Mimo provoz pak byla asi čtvrtina ze zasažené části. První obchody se podařilo otevřít hned loni v polovině ledna, většinu ostatních na přelomu loňského dubna a května.

Požár založil pravděpodobně jeden z vietnamských trhovců při práci se zábavní pyrotechnikou. Poté ale sedmatřicetiletý muž podezřelý z obecného ohrožení zmizel. Soud na něj vydal mezinárodní zatykač, policie už ale případ odložila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK