Co týden dal?

23.05.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ropa přesáhla hranici 130 dolarů za barel, nezaměstnanost na Slovensku klesla, penzijko má přes 4 miliony lidí, pohonné hmoty v ČR zdražily na nové rekordy a RM-Systém za 15 let již využilo přes 3,5 milionu drobných investorů. Více informací vám přináší náš pravidelný týdenní přehled událostí. 

Posledních 7 dní ve světě

  • Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v květnu podle předběžných údajů propadla na 28leté minimum kvůli obavám z hospodářské recese a růstu cen. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou a agenturou Reuters se snížil na 59,5 bodu z dubnových 62,6 bodu.
  • Množství padělaných léků, které loni na hranicích Evropské unie zadrželi celníci, proti roku 2006 vzrostlo o polovinu. Počet pašovaných napodobenin kosmetických a hygienických výrobků se dokonce téměř ztrojnásobil.
  • Členské země Evropské banky pro obnovu a rozvoj podpořily plán přijmout Turecko mezi země, které mohou získávat od této rozvojové banky úvěry a investice. Rozhodnutí přijmout Turecko je součástí snahy banky vypracovat nový záběr činností ve změněných podmínkách, kdy řada bývalých komunistických zemí již dokončila tržní transformaci.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v dubnu snížila na nové minimum 7,38 procenta z březnových 7,59 procenta. Uvedlo to slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. V meziročním srovnání klesla míra nezaměstnanosti o 1,12 procentního bodu.
  • Průměrná hrubá měsíční mzda v Polsku poprvé v historii překročila 3000 zlotých (22.200 korun). Za rychlým růstem mezd stojí podle odborníků v některých oborech až dramatický nedostatek pracovníků. Firmy dělají všechno možné, aby si je udržely a odradily je od emigrace za výdělkem. Nabízejí pružnou pracovní dobu, za odměnu exotickou cestu na náklady společnosti a v zoufalství vábí do práce dokonce zveršovanými inzeráty.
  • Cena ropy se ve středu poprvé dostala přes hranici 130 dolarů za barel. Na další rekord ropu posunul slabý kurz dolaru, vysoká poptávka Číny po naftě a série odhadů, v nichž sami investoři předpovídají další růst cen ropy.
  • Den daňové svobody, tedy den, odkdy si lidé vydělávají na sebe, a ne na daně a další povinné platby, letos na Slovensku připadl na čtvrtek 22. května. Je to o tři dny dříve než v minulém roce a zároveň nejlepší údaj v historii samostatného Slovenska.
  • Americká centrální banka snížila odhad růstu ekonomiky Spojených států pro letošní rok na 0,3 až 1,2 procenta z původně předpokládaných 1,3 až 2,0 procenta. Banka však současně naznačila, že není nakloněna dalšímu snižování úrokových sazeb.

 

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Jak efektivně zhodnotit své úspory!

Přemýšlíte jak dobře zhodnotit své úspory a současně k nim mít stále přístup? Spořící účet eMAX vám nabízí jen samé výhody:
  • úrok 3,5 % p.a. bez ohledu na množství peněz
  • žádné povinné pravidelné vklady
  • platby kartou Visa Classic zdarma u nás i v zahraničí
  • možnost převedení potřebných prostředků na svůj běžný účet

Sjednat spořící účet eMAX!

 

Posledních 7 dní doma

  • Češi utrácejí stále více peněz v hobbymarketech. Pěti největším tuzemským hobbymarketovým řetězcům v loňském roce opět vzrostly tržby a v jejich pokladnách skončilo rekordních 25,3 miliardy korun, což bylo o 1,5 miliardy korun více než v roce 2006.
  • Tržby tuzemských textilních a oděvních podniků v loňském roce meziročně vzrostly o jedno procento na 54,8 miliardy korun. Vyšší tržby obor vykázal díky textilnímu průmyslu, který zaznamenal nárůst tržeb o tři procenta na 46,3 miliardy korun, zatímco tržby oděvních podniků loni klesly o devět procent na 8,5 miliardy korun.
  • Do ubytovacích zařízení v České republice přijelo v letošním 1. čtvrtletí 2,6 milionu hostů, což představovalo meziroční nárůst o 10,5 procenta. Počet přenocování však klesl meziročně o 6,8 procenta na 8,2 milionu.
  • Sloučení eBanky se společností Raiffeisenbank a zrušení eBanky bez likvidace nabylo právní moci. Právní účinky fúze nastanou dnem zápisu do obchodního rejstříku, což má dle sdělení nástupnické Raiffeisenbank nastat v průběhu třetího čtvrtletí.
  • Češi utrácejí stále více peněz ve specializovaných drogistických prodejnách. Tržby čtyř největších drogistických řetězců loni ve srovnání s rokem 2006 vzrostly o 1,5 miliardy korun na rekordních 11,9 miliardy korun.
  • Počet lidí s penzijním připojištěním přesáhl koncem letošního prvního čtvrtletí podle evidence ministerstva financí čtyři miliony. Celý sektor penzijního připojištění si tak udržuje nadále svůj růstový trend. Na konci března mělo podle údajů Asociace penzijních fondů penzijní připojištění 4,056 milionu osob, což bylo o 94.000 lidí více než v závěru roku 2007.
  • Energetická společnost ČEZ vyplatí z loňského rekordního zisku zatím svou nejvyšší dividendu 40 korun na akcii před zdaněním. Z celkové částky 21,3 miliardy korun tak připadne zhruba 15,2 miliardy korun státu, jenž drží v ČEZ podíl přes 64 procent.
  • Zdražování pohonných hmot v Česku pokračuje. Motorová nafta se nyní u čerpacích stanic prodává v průměru za rekordních 34,03 koruny za litr. Od začátku května tak zdražila téměř o dvě koruny. Roste i cena benzinu Natural 95, i když pomalejším tempem. Litr stojí 32,14 Kč, o korunu více než na začátku měsíce. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.
  • RM-Systém funguje již 15 let. Služby mimoburzovního trhu cenných papírů RM-Systém využilo za 15 let více než 3,5 milionu drobných investorů, kteří obvykle prodávali akcie nabyté v kuponové privatizaci. Celkový objem obchodů činil 823 miliard korun. RM-Systém bude v činnosti nadále pokračovat, ale kvůli změně legislativy se z něho stane burza.
  • Skupina významných realitek působících na českém trhu založila Českou komoru realitních kanceláří (ČKRK). Jejím cílem má být regulace, profesionalizace a zprůhlednění práce realitních kanceláří.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Ovlivní zvýšené ceny PHM vaše jízdy automobilem?

Ceny ropy jdou nahoru. S tím se zvyšují i ceny pohonných hmot u čerpacích stanic. Navíc čas dovolených, který se nezadržitelně blíží, vyšroubuje ceny PHM ještě výše. Přemýšlíte při zvyšujících se cenách PHM o tom, že omezíte jízdy automobilem? Nebo jste na automobilu závislí natolik, že zaplatíte u čerpací stanice, tak říkajíc cokoli bez ohledu na to, kam se cena vyšplhá?                                                  

        Vstup do diskuze


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Právo podnikat je jedním ze základních práv každého z nás. Ovšem začátky nemusí být vždy jednoduché. V našem novém průvodci začátkem podnikání vám poradíme, jak zpracovat podnikatelský plán, jakou právní formu podnikání zvolit, jak zahájení podnikání vyřídit na úřadech a v neposlední řadě vás provedeme jednotlivými formami financování startu firmy.
  • Základní stavební prvek každého bankovního portfolia představuje běžný účet. Od tohoto produktu se odvíjí všechny další: platební karty, elektronické bankovnictví, či i spotřebitelské úvěry a hypotéky. Mluvíme zde teď o dostupnosti produktů, která je tím větší, čím déle máte u banky běžný účet uzavřen. Zvážit jeho výběr se tedy vyplatí už během studia, s čímž vám pomůže náš aktualizovaný přehled studenských účtů. 

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vojoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhůa zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!


Fintriky

S létem si většina nás spojuje čas dovolených, a protože se léto nezadržitelně blíží, budeme se dovolené věnovat v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Nejprve jsme se věnovali problému kde vzít na dovolenou, nebo-li jak ji financovat. Následoval článek o tom, jak ušetřit při jejím nákupu. Nezapoměli jsme se podívat ani na věci, na které byste neměli před dovolenou zapomenout. V pátečním článku jste si mohli přečíst desatero rad jak vybírat dovolenou.


Anketa

Ceny ropy jdou nahoru. Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic prudce stoupají. A to ještě ani nenadešel čas dovolených, kdy se ceny obvykle dále zvyšují. V naší pravidelné anketě jsme se vás tentokrát ptali, zda ovlivní případné rekordní ceny nafty a benzinu vaše využívání automobilu. A jak vaše hlasování dopadlo?

  • budu jezdit méně - 44 %
  • zvýšení cen mě neovlivní - 39 %
  • autem nejezdím -  17 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU