Banky podporují mobilmánii

11.06.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Když byla v roce 1914 v USA vydána první bankovní platební karta, zřejmě si nikdo nedovedl představit jakou řadu výhod bude tento platební nástroj za více než 85 let na přelomu druhého a třetího tisíciletí nabízet.

Společnost Western Union Telegraph Company nabízela před první světovou válkou kartu vyrobenou z plechu svým stálým zákazníkům, kterým pak umožňovala telefonovat a zasílat telegramy bez okamžitého placení. V současnosti neslouží karty již jen k placení v obchodech nebo k výběru hotovosti z bankomatů, ale i k provádění velkého množství jiných operací. Mezi přednosti platebních karet patří jednoduché použití, vyšší bezpečnost ve srovnání s hotovostním placením, celostátní i mezinárodní použití či doplňkové služby ve formě pojištění či různých slev.

Nové trendy nás neminuly

Výhody platebních karet jako by kopírovaly nově nastolené trendy. V tomto ohledu není vůbec překvapením, že v době rychlého rozvoje internetu a mobilní komunikace můžeme s  pomocí malých praktických „kartiček“ dobíjet kredit mobilních telefonů. Tato novinka se nevyhnula ani České Republice. Možná vás překvapí, že již uplynulo několik měsíců od té doby, kdy jeden z vlastníků bankomatů v ČR – Euronet - jako vůbec první společnost zavedl pro majitele platebních karet možnost dobít předplacenou telefonní kartu Eurotel GO prostřednictvím 60 bankomatů situovaných po celém našem území převážně ve velkých obchodních centrech. Průkopnickou bankou, která službu dobíjení maximálně podporovala, se stala Bank Austria Creditanstalt.

Jelikož veřejnost projevila o tuto zajímavou službu pro její flexibilitu a nezávislost velký zájem, přidali se z konkurenčních důvodů téměř přes noc i ostatní operátoři. Paegas skýtá možnost dobíjet kredit svých kupónů Twist pomocí bankomatů ČSOB a obchodní sítě IPB. „Nejmladší“ operátor na českém trhu Oskar také nezůstal pozadu. Providery jeho služeb se stala opětovně ČSOB. Kromě toho mohou klienti Oskara využít i vybraných bankomatů Komerční banky.

Princip je jednoduchý

Při dobíjení karty do mobilního telefonu prostřednictvím bankomatu musíte dodržet pevně stanovené postupy. Přestože nechcete vybírat hotovost, musíte začít i při proceduře dobíjení kuponu stejným způsobem. Stačí vložit kartu do bankomatu a zadat tajný identifikační kód platební karty (PIN). Následně doporučujeme dávat pozor na displej bankomatu. Jakmile na něm naleznete odkaz „mobilní telefon“, „dobít telefon“ nebo podobný výraz, máte vyhráno. Pokud však bankomat poskytuje dobíjení pro více operátorů, musíte si vybrat ještě vašeho operátora. Poté Vás bankomat požádá o zadání čísla mobilního telefonu, který chcete dobíjet. Vůbec není podstatné, zda přístroj patří Vám nebo někomu jinému. Následně se Vám na displeji ukáže nabídka několika kreditů o různých hodnotách. V případě operátora Oskar půjde o částky 400, 800, resp. 1500 Kč. Vám potom postačí vybrat si výši kreditu, která Vám zrovna vyhovuje, případně na kterou máte na účtu k dispozici dostatečné finanční prostředky. Výše uvedeným způsobem můžete dobíjet kredit kuponů Twist a Oskarty.

Vlastníte-li kupony GO společnosti Eurotel, počítejte při dobíjení s malými odlišnostmi. Bankomat v tomto případě nezajistí automatické dobití kreditu, ale vytiskne Vám stvrzenku obsahující kód, pomocí kterého můžete kredit doplnit tak, jako byste si koupili předplacenou kartu v prodejně telefonů kteréhokoli operátora nebo na jiném místě. Stvrzenka obsahuje stejně jako stírací karta číslo, jehož znalost Vám zaručí při zavolání aktivační linky operátora bezproblémové dobití Vašeho kupónu.

Výhody ano, ale ne všude …

Přednosti dobíjení karet prostřednictvím bankomatů jsou nesporné. Jednak u sebe vůbec nemusíte mít hotovost, poněvadž Vám k doplnění kreditu stačí platební karta s dostatečným zůstatkem. Také na čas nemusíte již dávat pozor. Závislost na otevírací době distributorů předplacených karet se pro Vás stane nezadržitelně minulostí.

Hlavní benefit celého systému dobíjení spočívá ovšem v peněžních bonusech. Až do konce měsíce června ušetříte například u společnosti Oskar až 350 Kč. Paegas Vám přičte k dobru 10 % z dobíjené částky. Přehled o aktuálních slevách nabízí následující tabulka.

Kredit

400 Kč

800 Kč

1500 Kč

Oskarta

50 Kč*

150 Kč*

350 Kč*

Twist

10 %

GO

0 Kč

 *bonusy platí do konce června                            

Veškeré služby mají jeden malý háček. Předpokladem úspěšného dobití kupónu je, že stojíte u správného bankomatu. Ne všechny přístroje umí kredit mobilních telefonů nabíjet. Orientaci Vám usnadní zvláštní samolepka každého operátora, umístěná spolu s logy jednotlivých karetních společností (Eurocard, VISA, American Express apod.) přímo na bankomatech.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ